Ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) că Guvernul a autorizat publicarea celor două rapoarte privind România și a fost stabilită ziua de 9 iulie, ora 11.00.

GRECO - Grupul Statelor Impotriva CoruptieiFoto: Consiliul Europei

Ministerul Justiției anunță că Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) decizia Guvernului de a autoriza publicarea celor două rapoarte privind România: ”Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România” și ”Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România”.

Urmare a propunerii GRECO, s-a convenit publicarea rapoartelor în 9 iulie, la ora 11:00 (ora României), precizează sursa citată.

Rapoartele vor fi publicate simultan, în limba română și în limba engleză, pe paginile web ale Ministerului Justiției (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).

Guvernul a avizat, miercuri, publicarea raportului GRECO.

Percepția publică privind un nivel redus al corupției în anumite țări ar putea fi înșelătoare, arată GRECO într-un raport publicat pe 25 iunie, care face referire și la seria de recomandări adresate unor țări precum România și Polonia. În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupției în 2018, în special în privința parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. În cazul României, GRECO arată că este țara cu cel mai mare (6) număr de recomandări neimplementate referitoare la parlamentari, de fapt, nicio astfel de recomandare nefiind implementată aici.

''Corupţia are consecinţe devastatoare pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept. În general statele noastre membre au făcut progrese pentru a pune în practică măsuri de prevenire şi combatere a corupţiei, dar trebuie făcut mult mai mult. Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Guvernele, parlamentarii şi alte autorităţi naţionale trebuie să-şi arate angajamentul în combaterea corupţiei prin implementarea integrală a recomandărilor GRECO'', a subliniat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.