Guvernul a avizat, miercuri, publicarea raportului GRECO. Ministrul Justiției Ana Birchall va stabili, împreună cu reprezentanții GRECO, momentul în care raportul va fi publicat, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Nelu BarbuFoto: gov.ro

„Guvernul a avizat publicarea raportului GRECO, pentru că, așa cum a și spus doamna prim-ministru, vom face demersurile necesare și vom îndeplini toate procedurile pentru că Guvernul chiar este transparent în ceea ce privește relația cu partenerii noștri europeni pe acest segment”, a anunțat Nelu Barbu la finalul ședinței de Guvern, conform Mediafax.

El a afimat că ministrul Justiției va stabili împreună cu reprezentanții GRECO momentul în care va fi publicat raportul.

„Procedural, de acum încolo ministrul Justiției va stabili împreună cu GRECO momentul în care va fi publicat, pentru sincronizare, să fie publicat și în limba română și în limba engleză în același timp. E o chestiune de zile presupun”, a conchis Nelu Barbu.

Percepția publică privind un nivel redus al corupției în anumite țări ar putea fi înșelătoare, arată GRECO într-un raport publicat pe 25 iunie, care face referire și la seria de recomandări adresate unor țări precum România și Polonia. În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupției în 2018, în special în privința parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.

În cazul României, raportul GRECO notează că a fost făcută o serie de recomandări privind reformele justiției.

"GRECO este de asemenea îngrijorat de obiectivele unor anumite amendamente la unele proiecte de drept penal și la procesul legislativ inițiat în decembrie 2017 și la potențialul acestora de a avea un impact negativ asupra eforturilor țării privind anticorupția", se arată în raport.

În momentul de față, România se află printre țările cu numărul cel mai mare de recomandări GRECO neimplementate sau implementate doar parțial.