Noul președinte al Parlamentului European, socialistul italian David Sassoli, în vârstă de 63 de ani, este un fost jurnalist care are o experiență de zece ani ca europarlamentar. Fost vicepreședinte al Parlamentului European, Sassoli a prezidat, în această calitate numeroase sesiuni plenare de la sediul din Strasbourg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înainte de votul care a decis instalarea lui în funcție, politicianul originar din Florența a declarat că ”Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament ce joacă un rol mai important”, potrivit DW.

Absolvent al unei facultăți de științe politice, el a lucrat mai întâi pentru publicații din Roma, apoi, în 1992, pentru canalul TG3, iar ulterior a fost prezentator de știri la TG1. În 2007 el a devenit director adjunct al acestui canal TV.

A renunțat la jurnalism pentru a candida la europarlamentare din partea Partidului Democrat în 2009, reprezentând o circumscripție electorală din centrul Italiei, devenind vicepreședinte al Parlamentului European în 2014. El a activat și în intergrupul Sărăcie Extremă și Drepturile Omului din Parlamentul european.

În 2012, a intrat în competiția internă din partid pentru a deveni candidatul PD la alegerile din Roma, dar a ieșit pe locul doi în spatele senatorului Ignazio Marino, care va câștiga ulterior postul de edil al capitalei Italiei.

Reales europarlamentar în 2019, a fost propus de grupul Sociali și Democrați drept candidat la funcția de președinte al PE, fiind ales în a doua rundă de vot cu 345 de voturi.

Sassoli este căsătorit cu Alessandra Vittorini și are doi copii, Giulio și Livia.