Eugen Tomac a afirmat că „la Bruxelles au învins culisele”, precizând că deși nu au dorit socialiștii europeni și noul grup Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, ca Manfred Weber să fie președintele Comisiei Europene, tot un reprezentat al PPE a ajuns să fie propus la șefia instituției, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„La Bruxelles au învins culisele. Pentru ca socialiștii europeni și nou creatul grup Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, nu au dorit să accepte alegerea liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Asta în condițiile în care PPE este partidul care a obținut 40 de milioane de voturi, păstrându-și statutul de cel mai mare partid european”, a scris europarlamentarul Eugen Tomac, marți, pe Facebook.

Acesta a adăugat că tot un reprezentat al PPE Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania, a ajuns să fie propus pentru șefia CE, acesta fiind rezultatul unor negocieri de culise în Consiliul European.

„Discuțiile s-au mutat în Consiliul European, unde șefii de stat și de guvern, după mai multe reuniuni de criză, au reușit astăzi (marți - n.r.) să ajungă la un compromis. Au propus în funcția de președinte al Comisiei Europene un reprezentant al PPE în persoana ministrului Apărării din Germania, doamna Ursula von der Leyen. Acest compromis este rezultatul unor negocieri de culise cum nu au mai existat la Bruxelles de când s-a creat Uniunea Europeană”, a explicat Tomac.

„Am participat, timp de câteva zile, la ședințele lungi din cadrul grupului PPE din Parlamentul European. Am văzut cu câtă demnitate și fermitate politică colegii mei au insistat pentru ca șeful Comisiei Europene să fie propus dintre membrii celui mai mare partid politic european. Aceasta este esența democrației, cel care câștigă încrederea să-și asume și responsabilitatea conducerii. PPE va conduce Comisia Europeană, pentru că așa au decis cetățenii UE și asta este esențial la sfârșitul acestei zile”, a conchis europarlamentarul.

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat marţi seară Donald Tusk.

De asemenea, în urma negocierilor în Consiliul European, au fost recomandări ca Frans Timmermans și Margrethe Vestager să fie prim-vicepreședinți ai Comisiei Europene, a anunțat șeful statului Klaus Iohannis.