Procurorul general Bogdan Licu spune, întrebat despre controversata secție de anchetare a magistraților, că este foarte dificil să susțină această structură, în condițiile retragerii peste noapte a unor apeluri. El a precizat că acesta a fost unul dintre punctele de discuție cu delegația MCV.

Bogdan LicuFoto: Agerpres

"Aceste întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene sunt un fapt obișnuit, vin periodic. Îi informăm cu privire la progresele sau regresele în activitatea judiciară și facem un schimb de impresii. Astăzi, sincer, mai mult despre o stagnare (în ceea ce privește stadiul în care se află România - n.r.), pentru că nu s-a întâmplat nimic spectaculos", a afirmat procurorul general.

Întrebat despre secția specială, Bogdan Licu a spus că este foarte dificil să susții o asemenea structură, în condițiile retragerii peste noapte a unor apeluri, apreciind că aceste decizii nu fac bine imaginii secției, dar nici imaginii justiției și a Parchetului General.

"Dânșii (reprezentanții secției speciale - n.r.) știu punctul meu de vedere, pe care l-am exprimat public. Eu sper să nu mai avem asemenea surprize, pentru că, din păcate, eu am reacționat la retragerea apelurilor. Înalta Curte, un complet de 3 și ulterior un complet de 5 (judecători – n.r.) au statuat că pot retrage aceste apeluri. Statuând acest lucru, singurul lucru care mi-a rămas de făcut a fost acela de a ataca la CCR prevederile Ordonanței 7”, a adăugat procurorul general.

Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, a fost achitat definitiv în dosarul de corupție în care a fost judecat alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova, după ce Secția de anchetare a magistraților a retras apelul DNA, apreciind că "hotărârea instanței de fond este legală și temeinică, fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”. Secția specială a retras și apelul în dosarul fostului parlamentar Viorel Hrebenciuc.

Ulterior, Gheorghe Stan, fostul șef al Secției pentru anchetarea magistraților și noul judecător CCR, a susținut, într-un interviu pentru agenția Mediafax, că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță a avut la bază corespondența cu șeful DNA, care ar fi împărtășit opinia.

El a fost însă contrazis imediat de DNA, care a precizat că în cazul retragerii apelului în dosarul lui Viorel Hrebenciuc nu a existat nicio corespondență cu Secția de anchetare a magistraților, DNA aflând din presă despre acest demers al secției, iar în dosarul lui Sebastian Ghiță secția a notificat DNA în ziua în care a retras apelul.