Primarul PSD al Bacăului, Cosmin Necula, și fostul viceprimar Dragoș Daniel Ștefan au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu. Ei sunt acuzați că i-ar fi determinat pe consilierii locali să aprobe o finanțare nerambursabilă de aproape 570.000 de lei pentru două asociații nonprofit, deși acestea nu îndeplineau condițiile.

HotNews.roFoto: Hotnews

DNA a anunțat marți că primarul Bacăului și fostul viceprimar Dragoș Daniel Ștefan au fost trimiși în judecată pentru participație improprie (sub forma determinării) la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor DNA, în 10 iulie 2017, într-o ședință a Consiliului Local Bacău, primarul Cosmin Necula și viceprimarul Dragoș Daniel Ștefan i-au determinat pe consilierii locali să adopte o hotărâre cu încălcarea legislației privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

În urma demersurilor celor doi, Consiliul Local Bacău a dispus finanțarea proiectelor depuse de două asociații (cu sumele de 553.000 de lei, respectiv 15.000 de lei) deși acestea se clasaseră pe locurile 12, respectiv 20, conform punctajului acordat de Comisia tehnică, iar proiecte cu un punctaj mai mare au fost respinse.

"Prin finanțarea acestor proiecte au fost încălcate dispozițiile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și au fost vătămate interesele legale ale solicitanților care au întrunit un punctaj mai mare. Corelativ, cele două asociații beneficiare ale fondurilor au obținut un folos necuvenit constând în acordarea de finanțări nerambursabile la care nu erau îndreptățite potrivit dispozițiilor legii mai sus menționate”, mai arată procurorii anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.