DIICOT a anunțat oficial că procurorii au ridicat documente de la sediul Tarom și au făcut percheziții la punctul de lucru al unui sindicat al companiei. În acest dosar, au fost făcute în total 25 de percheziții, cercetările fiind făcute “in rem”, pentru fapte de delapidare şi corupţie. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat că se bucură că instituţiile competente au descins la Tarom și că acestea trebuie să-şi facă treaba până la capăt.

Avion Tarom pe Aeroportul OtopeniFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit DIICOT, marți dimineață, procurori de la structura centrală și ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcția de Poliție Transporturi au făcut 25 de percheziții domiciliare (14 în București, 7 în Ilfov, 2 în Prahova și câte una în Dâmbovița și Brasov), într-un dosar în care se face urmărirea penală “in rem”, vizând săvârșirea de către mai multe persoane a unor fapte de delapidare şi corupţie. De asemenea, în acest dosar procurorii au ridicat documente de la sediul Tarom și a fost făcută o percheziție la punctul de lucru al unui sindicat.

Răzvan Cuc: Mă bucur că instituţiile competente au descins acolo şi trebuie să-şi facă treaba până la capăt

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat marţi, la Balş, referitor la percheziţiile de la Tarom, că instituţiile competente trebuie să-şi facă treaba până la capăt, iar compania îşi desfăşoară activitatea normal, nefiind probleme legate de siguranţa pasagerilor.

Ministrul a adăugat că a avut discuţii cu directorul Tarom în vederea transformării direcţiei tehnice în companie separată care să primească comenzi de la Tarom şi să se autosusţină.

"Eu mă bucur că instituţiile competente au descins acolo şi trebuie să-şi facă treaba până la capăt. Dacă se adevereşte motivul pentru care s-au dus, şi am înţeles că mai mult s-au axat pe partea sindicală de la Tarom, partea de la tehnic, să-şi facă treaba până la capăt instituţiile abilitate. Noi oricum aveam intenţia, am vorbit cu doamna director Mezei, chiar săptămâna trecută, să transforme direcţia tehnică într-un centru de profit separat, astfel încât să se autosusţină. Deci practic, pe tehnicul de la Tarom vom face o companie separată, Taromul îi va da comenzi şi se va autosusţine, să vedem dacă e nevoie chiar de atâţia oameni câţi sunt acolo, vedem şi ce piese au pe stoc şamd. Mai departe, Tarom-ul funcţionează normal, tehnicul, hangarul, funcţionează normal, deci nu sunt probleme vizavi de siguranţa pasagerilor, aşteptăm rezultatele şi noi, ale anchetei, să vedem ce se întâmplă", a spus Răzvan Cuc.

Surse judiciare precizau că procurorii au făcut mai multe percheziții la Tarom, de unde au ridicat documente, fiind vizați un lider de sindicat și mai mulți mecanici.

Directorul general al companiei Tarom, Mădălina Mezei, a declarat pentru Mediafax că au fost predate procurorilor DIICOT înscrisuri, iar perchezițiile au vizat doar biroul sindicatului din cadrul Direcției Tehnice. ”Este vorba de predare de înscrisuri pe bază de ordonanță, Tarom nu este percheziționat. Este o percheziție punctuală care vizează biroul sindicatului din cadrul Direcției Tehnice. Este în urma unor acțiuni de control desfășurate în cadrul companiei de-a lungul timpului. Noi avem misiunea de a preda înscrisuri. Nu este nimic instrumentat, e o cercetare in rem (cu privire la fapte, n.r.)”, a declarat Mădălina Mezei, directorul general al companiei Tarom.

La începutul acestui an, premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control la Tarom, pentru a verifica, printre altele, regulile care guvernează sistemul de administrare și control, precum și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018.