VIDEO Maia Sandu, primită la Cotroceni. Este prima vizită externă a premierului de la Chișinău. Iohannis: România sprijină parcursul european al R. Moldova și deblocarea asistenței financiare europene/ Sandu: Avem mare nevoie de sprijinul României

de DG     HotNews.ro
Marţi, 2 iulie 2019, 8:23 Actualitate | Esenţial


Maia Sandu si Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a fost primit marți dimineața, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Este prima vizită a șefului Executivului, după recunoașterea Guvernului moldovean. Șeful statului a declarat că susține parcursul european al Republicii Moldova și soluționarea conflictului din Transnistria cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova. De asemenea, Iohannis a mai spus că România susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Chișinău și crearea unui grup de lucru mixt româno-moldovean pentru consolidarea instituțiilor moldovene. La rândul său, Maia Sandu a spus, după discuțiile cu Klaus Iohannis, că are încredere că România le va fi alături cetățenilor în calitate de aliat de bază în "parcursul european”. Ea a amintit și de "moștenirea regimului oligarhic", care este una foarte grea.

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu și șeful statului Klaus Iohannis au semnat în Cartea de Onoare.


Klaus Iohannis, declarații la finalul întrevederii cu Maia Sandu:
 • Este foarte important și simbolic că această primă vizită a Maiei Sandu are loc la București.
 • Este important pentru că România a fost, este și va fi cel mai dedicat susținător al Republicii Moldova pentru transformarea democratică a țării.
 • Este simbolic pentru că România a susținut transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău în 14 iunie, care a pus capăt crizei politice.
 • Îi asigur pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase de tot sprijinul României și al meu personal pentru parcursul european al R. Moldova.
 • Doresc să îi asigur de tot sprijinul României și al meu personal pentru eforturile Guvernului de la Chișinău,de disponibilitatea de a acorda, pe baza solicitărilor de asistență dedicată consolidării instituțiilor în Republica Moldova.
 • Administrația prezidențială a transmis guvernului propunerea de creare a unui grup de experți care împreună cu experții din Rep Moldova să identifice de urgență domeniile în care este nevoie de asistență și să fie demarate proiecte concrete. Partea noastra a constitutit deja acest grup și a avut o primă întâlnire.
 • Voi urmări personal derularea de către guverne a acestei initțiative
 • România va susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Republica Moldova necesară reformelor
 • Am discutat și despre importanța continuării proiectelor bilaterale mai ales a celor geostrategice de interconectare energetică
 • Cred cu tărie că UE, în conformitate cu angajamentele asumate prin Parteneriatul Estic, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din Republica Moldova care și-au exprimat spijinul pentru agenda europeană
 • Am reiterat astăzi importanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu neafectarea vectorului pro-european.
 • De asemenea, am reiterat importanța consolidării și protejării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației noastre speciale cu Republica Moldova
Maia Sandu:
 • Sunt bucuroasă și onorată să revin la București, de data aceasta în calitate de prim-ministru
 • Îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis pentru invitație, pe care am acceptat-o mare plăcere cu plăcere.
 • Este prima mea vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului și reflectă convingător importanța și interesul pe care noul guvern al Guvernului Republicii Moldova le acordă relațiilor speciale și privilegiate cu România în cadrul parteneriaitului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
 • Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric.
 • Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetățenii noștri. Au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat R Moldova pe plan internațional.
 • Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetățenilor din Republica Moldova și în parcursul nostru european
 • Am făcut un schimb de opinii privind situația socio-economică și acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul de la Chișinău, în special pentru funcționarea statului de drept, reforma justiției, combaterea corupției, investigarea fraudelor, asigurarea independenței presei
 • Am solicitat sprijin și asistență din partea României, inclusiv prin consilierea la nivel înalt
 • Guvernul își dorește să dezvolte proiecte comune cu România
 • Agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare a relației dintre țara noastră și România, iar parteneriatul strategic pentru integrare europeană va căpăta un rol determinant
Cât de repede vedeți posibilă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Maia Sandu:
 • Noi suntem conștienți că procesul de aderare este unul complicat, recunoaștem că în ultimii ani acțiunile guvernării au mers împotriva valorilor europene. Acum, suntem la etapa în care trebuie să recâștigăm încrederea instituțiilor europene. Ne dorim ca viața cetățenilor Republicii Moldova să fie la același nivel ca în statele din Uniunea Europeană
 • Sunt sigură că în momentul în care dovedim angajament serios va exista suficientă încredere pentru deschiderea Uniunea Europene
Klaus Iohannis:
 • România este total implicată pentru a sprijini R Moldova în parcursul european.
 • Vom sprijini toate demersurile pentru consolidarea democratică a instituțiilor statului. În relația cu autoritățile de la Bruxelles vom fi total implicați pentru a îmbunătăți dialogul Bruxelles- Chișinău.
De la ora 10.30 prim-ministrul Republicii Moldova și vicepremierul Andrei Năstase vor fi primiți la Palatul Victoria de către șeful Executivului Viorica Dăncilă, în timp ce președintele Iohannis se va întoarce la Bruxelles, unde vor fi reluate negocierile pentru funcțiile de conducere din instituțiile europene.

Pe 26 iunie, Administrația Prezidențială anunța că președintele Klaus Iohannis a avut convorbiri telefonice cu liderii politici ai Republicii Moldova, respectiv premierul Maia Sandu, viceprim-ministrul Andrei Năstase și președintele Igor Dodon.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat, pe 15 iunie, în cadrul unei ședințe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără și cea privind dizolvarea Parlamentului, dar și cea prin care nu recunoștea Guvernul Maia Sandu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5807 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  Moldova (Marţi, 2 iulie 2019, 8:54)

  florinos [utilizator]

  Romania si UE trebuie sa sustina Republica Moldova pe drumul spre democratie altfel vom fi vecini cu rusii.
  • +1 (5 voturi)    
   foarte bine, dar ... (Marţi, 2 iulie 2019, 11:34)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Romania este infestata de oligarhia caghebista care a promovat pe Plahotniuc ! Noi ii spunem Ciuma-Rosie !
 • 0 (16 voturi)    
  Moldovenii nu vor Unirea! De ce? (Marţi, 2 iulie 2019, 9:12)

  Entiu [utilizator]

  Trist! Moldovenii nu vor Unirea! Mai ale cei de la vârf nu vor! Vor de la Romania doar avanta-je pentru ei . Ei iubesc Uniunea Vamala si nu iubesc nici UE. De fapt, NU iubesc dezvoltarea, viitorul ci intunericul in care au trăit până acuma. Cine se adună cu el, oare vor fi mulțumiți ?!
  Vedeti si analizati ce vor unionistii! De ce fugiti de România?! Ce rău va face Romania?! Nu le mai ajunge averile si vor statalitate! . Unde va este creierul și capul oameni buni?
  • +3 (5 voturi)    
   e frica ceaurdas (Marţi, 2 iulie 2019, 10:52)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   Frica de ursul numit Rusia..Moldova e intesata de spioni rusi si cozi de topor intesate in Politie si Justitie.
   Doar o Moldova apropiata de Romania economic si militar poate descuraja Rusia si intari speranta moldovenilor. Pt asta avem nevoie de o flota puternica la Marea Neagra dotata cu rachete de croaziera
  • -3 (3 voturi)    
   Moldovenii nu vor sa inlocuiesca mafiotii Moscovei (Marţi, 2 iulie 2019, 10:57)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   cu mafiotii turci de la Bucuresti, de aia.

   Odata ce vor vedea cum arata o guvernare eficienta si institutii Europene functionale (atat cat se poate pentru inceput), oamenii din RM vor privi cu alti ochi la Europa pt ca avor capata incredere.

   Va ramane suspiciunea nu atat fata de Romania cat fata de Bucuresti, pentru ca isi dau si ei seama ca Bucurestiul nu este o adevarata capitala a Romaniei ci un sediu al ciocoilor care isi bat joc de Romania si au trimis pe jandarmi sa-i bata atunci cand Basarabia a facut parte din Romania. Palma jandarmului Roman din perioada interbelica (plus refuzul de industrializare a Basarabiei, si alte "bunataturi" de astea) este prea puternica in memoria si mentalul colectiv din RM. La fel cum este deja si in mentalul nostru in Romania deja.

   Apoi, daca Romanii muta capitala la Iasi, atunci si Moldovenii din RM vor dori re-unirea cu Romania fara rezerve.
 • -4 (10 voturi)    
  Hai sa sprijinim, cu mic cu mare, (Marţi, 2 iulie 2019, 10:16)

  ruskimushki [utilizator]

  dar mai ales cu mici si mare, provincial furata de ciolovecii, in special acum ca alti oameni de-ai lor sunt la putere. O generatie noua, sexomarxista, in spiritul dughino-putinist.
  Hai sa.
 • -4 (6 voturi)    
  Vizita Premierului Maia Sandu. (Marţi, 2 iulie 2019, 10:26)

  Theros [utilizator]

  Toti cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa stie ca aceste actiuni lipsite de tact si prin care urmareste NUMAI sa obtina voturi, acesta nulitate nu are nimic comun cu problemele reale ale romanilor . Redau pozitia cunoscuta , care demasca jocurile murdare ale acestui parat presedinte:" "Pentru noi, declaratiile lui Klaus Iohannis au fost o imensa tradare. Ne-a durut sufletul atat pentru romani din Romania dar si mai mult pentru fratii din Basarabia care au ascultat aceste declaratii si sperantele lor pentru unire au fost destramate!!. Ne dorim alta atitudine din partea presedintelui, sa aiba aceleasi declaratii pe care le-a avut in campania electorala. E inadmisibil sa declari una in timpul campaniei pentru a atrage voturi si dupa aceea, sa te contrazici singur. De altfel, suntem si impotriva felului in care johannis tratat eaza subiectul Basarabiei. Nu are nici cele mai elementare cunostinte istorice pentru a discuta pe subiectul Republicii Moldova!! Iar ceea ce est deosebit de grav est ca face jocul Fermaniei si Rusiei!!
  PRIVITI CU STUPOARE ce a afirmat acesta nulitate referitor la o posibila unire a Romaniei cu Republica Moldova .
  Drumul spre Europa trebuie consolidat, situatia din Moldova trebuie sa se stabilizeze, economia moldoveana trebuie sa reporneasca. Urmatorul pas, dupa parerea mea, este integrarea europeana a Moldovei, iar cealalta parte - unirea - poate fi discutata atunci cand si intr-o parte si in alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile si merg bine. Sa pui acum intrebarea unirii Moldovei cu Romania mi se pare un demers putin serios, daca ne uitam in jur, problema Transnistriei, (...) este chestiunea stabilitatii economice, combaterii coruptiei, care indiferent cum o vedem se afla intr-o parte si in alta a Prutului la niveluri foarte diferite si atunci, dupa ce rezolvam aceste probleme pentru care cunoastem solutiile, putem sa abordam si problemele mai complicate si sa incepem sa discutam !! Acesta este pozitia Germanie
 • +1 (3 voturi)    
  miliardul furat (Marţi, 2 iulie 2019, 10:47)

  Kosmos [utilizator]

  trebuie anchetat urgent
 • +2 (6 voturi)    
  @ " Avem mare nevoie de sprijinul României " (Marţi, 2 iulie 2019, 11:13)

  Observatore [utilizator]

  Mai ales sub foma de credite nerambursabile , shi cam tot ce e mai greu ca aerul TOT nerambursabil .
  ( ca deh " mielul blind suge de la doua oi " ghici care-i a doua ! ).
  A nu se confunda patriotismul cu iredentismul .
 • -2 (6 voturi)    
  Mincinoasa Maia Sandu (Marţi, 2 iulie 2019, 11:27)

  VasileC [utilizator]

  Cine o mai crede pe mincinoasa de Maia Sandu care a semnat că nu face alianță cu PSRM și anume asta a făcut?
 • -1 (3 voturi)    
  "moștenirea regimului oligarhic" (Marţi, 2 iulie 2019, 11:28)

  Point [utilizator]

  bai frate e chiar asa greu sa numesti lucrurile,si sa ai curaj in ceea ce faci?
  si cand te gandesti ca mii te tineri au plecat din Chisinau pe jos pana la bucale sa ceara unirea.
  deci niet,alta coada de topor,in marea maskirovka.
  nu va faceti vise,Basarabia e sub control rusesc.total!
  pana si beitul klaun stie asta,o dovedeste cu baterea apei in apa ue,cu traseul dirijat de altii,care nu au nimic de pierdut.poate un sac de ruble.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by