Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a fost primit marți dimineața, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Este prima vizită a șefului Executivului, după recunoașterea Guvernului moldovean. Șeful statului a declarat că susține parcursul european al Republicii Moldova și soluționarea conflictului din Transnistria cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova. De asemenea, Iohannis a mai spus că România susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Chișinău și crearea unui grup de lucru mixt româno-moldovean pentru consolidarea instituțiilor moldovene. La rândul său, Maia Sandu a spus, după discuțiile cu Klaus Iohannis, că are încredere că România le va fi alături cetățenilor în calitate de aliat de bază în "parcursul european”. Ea a amintit și de "moștenirea regimului oligarhic", care este una foarte grea.

Maia Sandu si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu și șeful statului Klaus Iohannis au semnat în Cartea de Onoare.

Klaus Iohannis, declarații la finalul întrevederii cu Maia Sandu:

  • Este foarte important și simbolic că această primă vizită a Maiei Sandu are loc la București.
  • Este important pentru că România a fost, este și va fi cel mai dedicat susținător al Republicii Moldova pentru transformarea democratică a țării.
  • Este simbolic pentru că România a susținut transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău în 14 iunie, care a pus capăt crizei politice.
  • Îi asigur pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase de tot sprijinul României și al meu personal pentru parcursul european al R. Moldova.
  • Doresc să îi asigur de tot sprijinul României și al meu personal pentru eforturile Guvernului de la Chișinău,de disponibilitatea de a acorda, pe baza solicitărilor de asistență dedicată consolidării instituțiilor în Republica Moldova.
  • Administrația prezidențială a transmis guvernului propunerea de creare a unui grup de experți care împreună cu experții din Rep Moldova să identifice de urgență domeniile în care este nevoie de asistență și să fie demarate proiecte concrete. Partea noastra a constitutit deja acest grup și a avut o primă întâlnire.
  • Voi urmări personal derularea de către guverne a acestei initțiative
  • România va susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Republica Moldova necesară reformelor
  • Am discutat și despre importanța continuării proiectelor bilaterale mai ales a celor geostrategice de interconectare energetică
  • Cred cu tărie că UE, în conformitate cu angajamentele asumate prin Parteneriatul Estic, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din Republica Moldova care și-au exprimat spijinul pentru agenda europeană
  • Am reiterat astăzi importanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu neafectarea vectorului pro-european.
  • De asemenea, am reiterat importanța consolidării și protejării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației noastre speciale cu Republica Moldova

Maia Sandu:

  • Sunt bucuroasă și onorată să revin la București, de data aceasta în calitate de prim-ministru
  • Îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis pentru invitație, pe care am acceptat-o mare plăcere cu plăcere.
  • Este prima mea vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului și reflectă convingător importanța și interesul pe care noul guvern al Guvernului Republicii Moldova le acordă relațiilor speciale și privilegiate cu România în cadrul parteneriaitului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
  • Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric.
  • Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetățenii noștri. Au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat R Moldova pe plan internațional.
  • Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetățenilor din Republica Moldova și în parcursul nostru european
  • Am făcut un schimb de opinii privind situația socio-economică și acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul de la Chișinău, în special pentru funcționarea statului de drept, reforma justiției, combaterea corupției, investigarea fraudelor, asigurarea independenței presei
  • Am solicitat sprijin și asistență din partea României, inclusiv prin consilierea la nivel înalt
  • Guvernul își dorește să dezvolte proiecte comune cu România
  • Agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare a relației dintre țara noastră și România, iar parteneriatul strategic pentru integrare europeană va căpăta un rol determinant

Cât de repede vedeți posibilă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Maia Sandu:

  • Noi suntem conștienți că procesul de aderare este unul complicat, recunoaștem că în ultimii ani acțiunile guvernării au mers împotriva valorilor europene. Acum, suntem la etapa în care trebuie să recâștigăm încrederea instituțiilor europene. Ne dorim ca viața cetățenilor Republicii Moldova să fie la același nivel ca în statele din Uniunea Europeană
  • Sunt sigură că în momentul în care dovedim angajament serios va exista suficientă încredere pentru deschiderea Uniunea Europene

Klaus Iohannis:

  • România este total implicată pentru a sprijini R Moldova în parcursul european.
  • Vom sprijini toate demersurile pentru consolidarea democratică a instituțiilor statului. În relația cu autoritățile de la Bruxelles vom fi total implicați pentru a îmbunătăți dialogul Bruxelles- Chișinău.

De la ora 10.30 prim-ministrul Republicii Moldova și vicepremierul Andrei Năstase vor fi primiți la Palatul Victoria de către șeful Executivului Viorica Dăncilă, în timp ce președintele Iohannis se va întoarce la Bruxelles, unde vor fi reluate negocierile pentru funcțiile de conducere din instituțiile europene.

Pe 26 iunie, Administrația Prezidențială anunța că președintele Klaus Iohannis a avut convorbiri telefonice cu liderii politici ai Republicii Moldova, respectiv premierul Maia Sandu, viceprim-ministrul Andrei Năstase și președintele Igor Dodon.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat, pe 15 iunie, în cadrul unei ședințe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără și cea privind dizolvarea Parlamentului, dar și cea prin care nu recunoștea Guvernul Maia Sandu.