Peste două milioane de turişti sunt aşteptaţi în acest sezon estival pe litoralul ţării noastre, număr record, estimându-se că, începând cu jumătatea lunii în curs, gradul de ocupare în staţiuni va ajunge la 95%, la baza acestei creşteri fiind şi acordarea voucherelor de vacanţă, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), potrivit Agerpres.

Litoralul romanescFoto: Alin C.

"Anul acesta aşteptăm să fie un număr record de turişti (...) mai ales pentru că avem acele vouchere de vacanţă, care sunt o infuzie de bani în bugetul personal al turiştilor, pentru că aceste vouchere de vacanţă au adus cu 20% mai mulţi turişti decât ar fi fost fără ele şi va fi un an deosebit de bun", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan.

El a menţionat că vârful sezonului estival va fi după 15 iulie, când gradul de ocupare în staţiunile litoralului va ajunge la 95%, până în prezent existând o scădere a vânzărilor, ca urmare a examenelor avute de elevi în această perioadă.

Referitor la creşterile tarifelor pe litoral începând cu 1 iulie, Dragoş Răducan a spus că acestea nu îi afectează pe cei care şi-au cumpărat vacanţele cu mai multe luni în urmă, majorări plătind doar turiştii care achită camerele la recepţiile hotelurilor.

"Preţurile sunt aceleaşi fiecare an, cresc la 1 iulie şi după aceea în jur de 15 iulie, cam cu 10% de fiecare dată şi afectează numai tariful de recepţie pentru turiştii care nu s-au orientat să îşi cumpere bilete cu ceva timp înainte. Cei care şi-au cumpărat bilete din toamnă, din iarnă, din primăvară au beneficiat la tarife mici, de reduceri de până la 30%", a mai menţionat reprezentantul FPTR.