Fostul ministru al Apelor și Pădurilor Doina Pană s-a prezentat luni la DIICOT, în dosarul deschis in rem după ce a susținut că a fost otrăvită cu mercur. La ieșirea de la audieri, ea a susținut că bănuiește o persoană care ar fi încercat să o intoxice cu mercur, însă nu se poate pronunța, deoarece nu are dovezi în acest sens.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanți ai instituției au declarat pentru HotNews.ro că Doina Pană a venit la DIICOT la solicitarea sa, pentru a vedea stadiul dosarului deschis in rem.

"Eu am fost de multe ori la DIICOT, cred că de 4-5 ori. Au făcut foarte multe audieri, am cerut și mi-au dat și o copie după dosar (...) Vă pot spune cu certitudine că ancheta avansează și parcă s-a accelerat", a declarat Pană, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

La ieșirea de la audieri, Pană a spus că s-a întâlnit cu procurorul șef-adjunct, la solicitarea sa, fiind dreptul ei legal.

Fostul ministru a mai spus că apreciază modul în care procurorii se implică în dosar. "Însă, vedeți dumneavoastră, cand e vorba de o fraudă fiscală, sunt documente care rămân, deci poate dura oricât, dar în momentul în care este o speță de acest gen - tentativa de omor - cu cât se îndepărtează în timp e mai greu de demonstrat. De asta aveam nevoie să cer o urgentare”, a afirmat Doina Pană, citată de Mediafax.

Întrebată dacă bănuiește pe cineva, fostul ministru a răspuns: "Da, eu bănuiesc demult, dar nu pot să mă pronunț pentru că trebuie sa existe dovezi. Eu ce pot să fac și ce am făcut până acum - să spun tot ce știu”.

La începutul lunii februarie 2018, Poliția a trimis procurorilor DIICOT o sesizare după ce Doina Pană a susținut că fost intoxicată cu mercur. Tot atunci, a fost începută urmărirea penală in rem pentru două infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat și tentativă de omor.

Vicepreședintele PSD Doina Pană susținea că atunci când a fost nevoită să renunțe, din motive de sănatate, la funcția de ministru a descoperit că a fost otrăvită cu mercur. "Pe la sfârșitul lui noiembrie am început să mă simt foarte rău, am mers la medic, am aflat că aveam probleme foarte mari cu inima. Am urmat tratament și, cu toate astea, mă simțeam tot mai rău. Pentru că epuizasem toate analizele specifice, am fost trimisă într-un final să fac și o analiză toxicologică. Și, în 15 ianuarie 2018, din analiza pentru metale grele a reieșit intoxicație cu mercur în concentrație mare”, susținea Doina Pană, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, spunea în luna mai că în acest dosar nu există un suspect, cercetările sunt făcute in rem și au fost audiate mai multe persoane.

"Urmărirea penală la acest moment se desfășoară in rem, nu avem niciun suspect, însă în cauză au fost audiate multe persoane și s-a efectuat și un raport de expertiză medico-legală. Sunt mai multe versiuni de anchetă pe care procurorul le analizează, dar la momentul acesta nu putem face publice prea multe amănunte, țin de apanajul procurorului de caz și așa cum publicul larg are interesul să cunoască evoluția acestei cauze, vă dați seama că interesați sunt și cei vizați de această anchetă", declara procurorul-șef al DIICOT.

Surse apropiate anchetei precizau că în acest caz a fost audiată și Doina Pană, care a depus mai multe documente medicale din care reieșea că aceasta avea în organism o cantitate dublă de mercur.