Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus luni, după ce ședința CSM a fost suspendată din lipsă de cvorum pentru a treia oară, că există tensiuni mai vechi și că, din păcate, acestea se agravează. Ea a făcut apel la președintele CSM, Livia Savonea, pentru depășirea impasului, precizând că o încearcă ”un sentiment de mâhnire„.

Ana BirchallFoto: Agerpres

”În realitate, aceste tensiuni există de mai multă vreme și se agravează. Fac apel la președintele CSM de a încerca să găsească un consens și să ieșim din acest impas. În rest nu am ce să comentez, i-am asigurat că ministrul justiției va fi un partener de dialog”, a spus Birchall.

Întrebată dacă există tensiuni între ea și președintele CSM, Birchall a comentat: ”Vreau să vă spun că nu înțeleg tonalitatea asta de agresivitate. Eu sunt dispusă să las tot ce a fost în trecut, i-am spus că pentru mine colaborarea instituțională este normală, firească, dar agresivitatea sau a se spune altceva decât este în realitate nu am de gând să tolerez”.

Birchall a fost acuzată că boicotează ședințele CSM. Ministrul Justiției a mai spus că au fost situații în care a anunțat că nu poate participa la discuțiile din CSM pentru că trebuia să meargă la ședința de guvern.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici a treia oară validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Ședinta de luni dimineață a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Ultimele două ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum. Mai exact, șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la aceste ultime două ședințe și prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Aceștia au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.