Romanii ar putea calatori, in curand, fara viza peste ocean, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Interne. Expertii americani ar urma sa stabileasca, luna aceasta, un calendar de retragere a vizelor pe care cetatenii romani trebuie sa le obtina pentru a putea intra in Statele Unite. Ministrul de Interne, Cristian David, se afla de doua zile la Washington, unde a avut o serie de intalniri cu oficiali americani. Un oficial din Departamentul american pentru Securitate Interna declara, insa, ieri, ca un orizont de timp pentru scutirea romanilor de obligativitatea vizelor pentru SUA nu este prefigurabil, iar rata de refuz a vizelor este in acest moment foarte mare, crescand la 37,7%.

Oficialul american a adaugat ca "Exista criterii-limita in legea americana, dar nu suntem in pozitia de a defini o solutie pentru Romania in aceasta privinta".

Intre timp, ministrul de Interne, Cristian David, i-a prezentat asistentului Secretarului pentru Securitate Interna din SUA, Stuart Baker, o evaluare a stadiului de pregatire a Romaniei pentru Programul Visa Weiver, program parcurs in plan bilateral cu SUA , care urmareste eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Statele Unite.

Ministrul roman a informat partea americana ca tara noastra si-a intensificat eforturile pentru securizarea frontierelor, ca Romania se afla in plin proces de aderare la Spatiul Schengen si, totodata, face demersuri pentru introducerea pasapoartelor biometrice.

Cei doi oficiali au stabilit ca in scurt timp, cel mai probabil luna aceasta, un gup de experti americani se va deplasa in Romania, pentru a evalua stadiul in care se afla Romania. In urma vizitei, va fi stabilit un calendar de actiuni cu termene precise care sa duca la includerea Romaniei in Programul Visa Weiver.