Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, rămâne achitat definitiv în dosarul de corupție în care a fost judecat alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova. Vineri, magistrații instanței supreme au luat act de retragerea apelului DNA de către Secția de anchetare a magistraților.

Sebastian GhitaFoto: TVR

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act, vineri, de retragerea apelului DNA, demers inițiat de Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) în dosarul în care Sebastian Ghiță a fost judecat alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova. Astfel, decizia de achitare dată în faza de fond a procesului pentru fostul parlamentar și pentru ceilalți acuzați din dosar rămâne definitivă.

"Respinge cererea formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de disjungere a cauzei în ceea ce îl privește pe inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj (...). Ia act de declarația Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție –Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție de retragere a apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.357 din data de 14 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosarul nr.2457/1/2016, privind pe intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin. (...) Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 313 lei, rămân în sarcina statului", se arată în minuta instanței.

Decizia de vineri a instanței supreme este definitivă.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a decis la jumătatea lunii iunie să retragă apelul în acest proces, apreciind că "hotărârea instanței de fond este legală și temeinică, fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”.

Ulterior, Gheorghe Stan, fostul șef al Secției pentru anchetarea magistraților și noul judecător CCR, a susținut, într-un interviu pentru agenția Mediafax, că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță a avut la bază corespondența cu șeful DNA, care ar fi împărtășit opinia.

El a fost însă contrazis imediat de DNA, care a precizat că în cazul retragerii apelului în dosarul lui Viorel Hrebenciuc nu a existat nicio corespondență cu Secția de anchetare a magistraților, DNA aflând din presă despre acest demers al secției, iar în dosarul lui Sebastian Ghiță secția a notificat DNA în ziua în care a retras apelul.

În 14 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a achitat în primă instanță pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, în dosarul în care a fost judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Prahova. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe fostul deputat Sebastian Ghiţă pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosar, respectiv folosire de informaţii nedestinate publicităţii, dare de mită, cumpărare de influenţă, conducere fără permis, şantaj şi spălare de bani. Achitările au fost dispuse de magistraţii instanţei supreme fie pe motiv că faptele nu există, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

În acelaşi dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca şi ceilalţi inculpaţi să fie achitaţi, pe motiv că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, fiind vorba despre Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie, şi Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă se află în Serbia. El a fugit din ţară în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale.