Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, cere Serviciului Român de Informații (SRI) și Parchetului General declasificarea anexelor Raportului Inspecției Judiciare privind aplicarea protocolului încheiat de SRI cu Parchetul General în 2009. O astfel de solicitare a făcut și Călin Popescu Tăriceanu.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

CSM a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că în 26 iunie Comisia "Legislație și cooperare interinstituțională” a decis sesizarea președintelui Consiliului, cu propunerea de a începe demersuri către SRI și Parchetul General pentru declasificarea celor 19 anexe ale Raportului Inspecției Judiciare privind protocolul SRI-Parchetul General din 2009.

Joi, președintele CSM a înaintat către SRI și Parchetul General solicitările pentru declasificarea anexelor raportului Inspecției Judiciare.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii mai precizează că cereri de declasificare a documentelor menționate au fost făcute și de către unii membri ai Consiliului, de către Uniunea Națională a Judecătorilor din România şi Asociația Magistraților din România și de către mass-media.

În solicitările către directorul SRI, Eduard Hellvig, și către procurorul general, Bogdan Licu, Eduard Raul Hellvig, șefa CSM scrie: "Analiza raportului menționat impune cu necesitate accesul tuturor membrilor Consiliului la anexele acestuia, aspect ce nu poate fi realizat în condiţiile în care acestea reprezintă documente clasificate. Astfel, accesul la informaţii clasificate este permis numai în cazurile, în condiţiile şi prin respectarea procedurilor prevăzute de Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările ulterioare, aşa cum expres se prevede în art. 2 alin. (2) din acest act normativ".

Săptămâna trecută, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut CSM desecretizarea anexelor din raportul Inspecţiei Judiciare privind aplicarea protocoalele cu SRI în parchete.

”Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecţiei Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instanţe de judecată, care ar conţine 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acţioneze pentru desecretizarea lor de urgenţă. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale şi imorale să fie făcute publice neîntârziat”, a scris Tăriceanu pe Facebook.