UDMR anunță că a informat și conducerea instituțiilor Consiliului Europei despre "încălcările de lege" în cazul Cimitirului militar din Valea Uzului. Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a transmis la Strasbourg că "România, chiar și în prezent, consideră minoritățile care trăiesc aici un factor de risc pentru siguranță națională".

Cimitirul Valea Uzului în 2019Foto: Hotnews

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, au informat printr-o scrisoare oficială adresată președintelui și vicepreședinților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), grupurilor politice ale Consiliului Europei și liderilor delegațiilor naționale ale statelor membre ale UE, cu privire la încălcările de lege comise în Cimitirul militar din Valea Uzului, anunță Uniunea.

UDMR mai spune că în sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a CE din 24 - 28 iunie a atras atenția partenerilor internaționali că în cazul Valea Uzului sunt încălcate drepturile minorităților.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat la Strasbourg că, deși România se consideră mereu un exemplu în gestionarea situației minorităților naționale, nu aceasta este realitatea percepută de comunitatea maghiară din România.

"România, chiar și în prezent, consideră minoritățile care trăiesc aici un factor de risc pentru siguranță națională, de aceea și legile țării sunt aplicate cu dublă măsură în cazul nostru: au existat o serie de încălcări de lege în cimitirul din Valea Uzului, mai mult, seria încălcărilor este continuată tocmai de instituțiile statului care continuă să ignore legile țării. Maghiarii din Transilvania nu doresc altceva decât ca legea să se aplice în mod egal pentru toți, atunci când drepturile, demnitatea, imaginea comunității maghiare sunt afectate”, a declarat Korodi Attila.

El a prezentat și rezumatul scrisorii în care este descrisă situația din Valea Uzului și căreia i-au fost anexate materiale foto și video despre evenimentele din 6 iunie.

În 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea. Jandarmeria a transmis apoi referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.