USR a decis, joi, să instituie Registrul public al contractelor partidului, care poate fi accesat pe site-ul formațiunii, în contextul scandalului legat de contractele cu firme deținute de unii membri ai USR.

HotNews.roFoto: Hotnews

USR anunță că Registrul va cuprinde toate contractele partidului, încheiate atât de Secretariatul General, cât și de filialele USR din țară.

În registru se vor introduce și contractele deja derulate și vor fi publice, iar cei care le-au semnat vor întocmi către Biroul Național câte un raport privind oportunitatea contractului, motivele alegerii firmei respective și rezultatele.

”USR este primul și singurul partid din România care a decis să aibă un registru transparent de contracte. De asemenea, cerem tuturor partidelor să procedeze la fel. Organizațiile solide sunt cele care învață și dezvoltă bune practici. Cred că avem șansa să mai schimbăm o bucată din politica românească, învățând din propria practică”, a declarat vicepreședintele USR Cristian Ghinea, care a propus ideea Registrului în Biroul Național.

Reprezentanții partidului mai spun că noi modificări care vizează transparența USR vor fi introduse și în Statutul partidului care va fi actualizat la Congresul din 13 iulie.

Anunțul USR vine în contextul scandalului de săptămânile trecute, când mai multe persoane din partid s-au plâns de situația filialei USR Sector 3, unde o agenție media administrată de un membru USR, Sorin Pavel, ar fi încasat 8.000 de euro pentru servicii de promovare în mass-media în timpul campaniei la europarlamentare.

Tot atunci, pe grupul intern de Facebook al partidului, „Poiana lui Iocan”, au apărut polemici despre organizația USR Giurgiu, unde au fost încheiate contracte în valoare de 5.000 de lei cu firmele unor membri de partid, potrivit Mediafax. Unul dintre aceste contracte era de promovare a partidului în social media, iar mai mulți membri au semnalat că rezultatele promovării nu s-au văzut, din moment ce, la europarlamentarele din 26 mai, USR a obținut doar 11,57% în Giurgiu.

Reprezentanţii USR au transmis că secretariatul general va evalua aceste acuzaţii interne, transmise "pe surse” în mass-media, cu privire la contractele încheiate de unele filiale în campania electorală. Partidul mai spunea că, din primele informaţii, acuzaţiile sunt nefondate, însă va fi făcut un audit intern "pentru a înlătura orice suspiciune".