Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, spune că lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda va fi finalizat până la sfârșitul acestui an, întrucât constructorul și-a asumat darea în trafic a tronsonului, indiferent de costurile pe care le va avea cu lucrările de construcție. Declarația lui Cuc vine la nicio lună după ce a dat un ultimatul constructorului lotului 2 că va rezilia contractul.

Razvan CucFoto: Agerpres

Aflat, joi, în inspecție pe loturile în construcție ale autostrăzii Sebeș Turda, din județul Alba, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că lotul 2 va fi deschis traficului la sfârșitul acestui an, iar constructorul și-a asumat finalizarea lucrărilor până la acest termen, indiferent de costurile pe care le va avea și va da în trafic acest lot.

„S-au luat niște măsuri care trebuie aduse la cunoștința opiniei publice. Mi s-a prezentat graficul de realizare a lucrărilor până la sfârșitul acestui an. Managerul companiei din Grecia și-a asumat că va aloca toate resursele necesare pentru darea în trafic a acestui lot. (...) Totodată, aici sunt contractele pe care le-a încheiat cu subcontractorii care vor începe să se mobilizeze de săptămâna viitoare. În șantier o să vedeți furnicar, mi-au spus că de la 1 iulie vor fi în șantier și se va mări gradual numărul de utilaje, pentru a se încadra în termen. Este clar că este o provocare și pentru ei, este o firmă care are un palmares internațional foarte puternic și ar fi păcat ca în România să aibă un insucces și să piardă acest contract”, a declarat ministrul, potrivit Mediafax.

La ultima vizită, Cuc a dat un ultimatum constructorului lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda, spunând „Cred că ați confundat lucrarea la autostradă cu lucrarea la un drum național. Dacă nu ajung contractele cu antreprenorul până la final de iunie la CNAIR, reziliez contractul”.

La începutul acestui an, stadiul fizic al construcției la Lotul 2 au autostrăzii Sebeș-Turda era de 49,01%, iar la sfârșitul lunii ianuarie, grecii de la Aktor au raportat un progres de doar 0,02 puncte procentuale.

În martie, Răzvan Cuc declara la Alba Iulia că l-a convocat pentru o întâlnire la minister pe reprezentantul din Grecia al firmei care construiește lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda, pentru a stabili dacă mai lucrează la acest lot sau „o să încheiem orice relație”.

Ministrul amenința că va fi „drastic” cu cei care nu își vor face treaba și nu se mobilizează corespunzător.

„Eu, dacă nu voi vedea mobilizare și un stadiu fizic al lucrărilor avansat, până la sfârșitul lunii aprilie, nu mai stau să aștept promisiuni, pentru că am văzut unde duc aceste promisiuni. Eu voi fi foarte drastic cu CNAIR, dacă nu face plățile, dar la fel de drastic voi fi și cu antreprenorii care nu își fac treaba și nu se mobilizează corespunzător”, spunea atunci ministrul Transporturilor.