Judecătoria Drobeta Turnu Severin a amânat joi, pentru 3 iulie, decizia în cazul Sorinei, fetița de 8 ani luată cu mascații de la foștii asistenți maternali. Magistrații trebuie să stabilească dacă fetița va putea părăsi țara. În ședința de joi a instanței, părinții adoptivi, un cuplu din SUA, au depus în instanță o solicitare de a fi despăgubiți pentru perioada în care au stat în România, potrivit avocatului fostei asistente maternale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, Andreea Danciu, a declarat pentru HotNews.ro că s-a decis amânarea judecării cauzei pentru 3 iulie, ora 11.00. Decizia de amânare a fost luată pentru studierea mai multor solicitări depuse de către ambele părți.

Victor Dumitrica, avocatul fostei asistente materiale din Baia de Aramă Mehedinți, a declarat, pentru Mediafax, că familia Săcărin a depus înainte de începerea ședinței o cerere reconvențională, solicitând sa fie despăgubită pentru perioada cât stă în țară, pentru că nu își poate lua salariile.

"Cer să li se restituie toate cheltuielile pe care le au acum. Este vorba de zeci de mii de euro. Instanța a cerut însă ca această cerere să fie timbrată și însoțită de înscrisuri doveditoare. Din acest motiv ședința s-a amânat pe 3 iulie. Este o decizie care o afectează direct pe Sorina. Îi prelungește practic starea de incertitudine”, a spus Victor Dumitrica.

Tot joi, Tribunalul Mehedinți a decis declinarea competenței către Curtea de Apel Craiova în privința strămutării din Mehedinți a dosarului în care se cere interdicție de părăsire a țării pentru Sorina, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinți, Adrian Ungureanu. Părinţii adoptivi ai fetiței au cerut strămutarea judecării ordonanţei preşedinţiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un "scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți".

Luni, procurorul general Bogdan Licu a cerut Tribunalului Mehedinți o solicitare de a emite o ordonanță președințială de interzicere a părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis luni o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri".

Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția. Acest caz a generat un val de nemulțumiri legat de modul de intervenție, fetița fiind luată împotriva voinței ei.

Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și că a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.