Zece democrați s-au contrat miercuri seara în prima confruntare electorală în vederea desemnării candidatului partidului pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Cel care este creditat însă cu cele mai mari șanse să îl învingă pe actualul lider de la Casa Albă, fostul vicepreședinte Joe Biden, dar și Bernie Sanders se vor confrunta în a doua rundă de dezbateri care este programată pentru joi seara.

Elizabeth WarrenFoto: Agerpres/EPA

Vedeta primei runde de dezbateri ar fi fost liberala Elizabeth Warren, notează BBC News.

Cei zece candidați s-au contrat pe politici privind imigrația, politicile din domeniul sănătății și economia.

Milioane de alegători erau așteptați să urmărească cea mai mare dezbatere politică din ultimii ani.

Confruntarea care s-a ținut la Miami și a durat două ore a fost marcată și de momente de tensiune, în care candidații s-au lansat în polemici mai dure cu rivalii lor, ridicând tonul sau obținând ropote de aplauze.

Senatoarea Elizabeth Warren a fost una dintre cei doi candidați care au spus că susțin înlocuirea asigurării medicale private cu un sistem public de sănătate.

”Sunt foarte mulți politicieni care spun așa ceva nu este posibil. De fapt, ceea ce vă spun ei este că nu au de gând să lupte pentru așa ceva”, a declarat Warren, în aplauzele audienței.

”Ei bine, eu cred că sănătatea este unul dintre drepturile fundamentale ale omului și voi lupta pentru drepturile omului”, a spus ea. Singurul care a aprobat-o a fost primarul New York-ului Bill de Blasio.

Cei zece candidați democrați care au participat la dezbatere: senatorul Elizabeth Warren, senatorul de New Jersey Cory Booker, fostul congresman de Texas Beto O’Rourke; fostul ministru de interne Julián Castro; senatorul Minnesota Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard; guvernatorul Washington-ului Jay Inslee, primarul New York-ului, Bill de Blasio, congresmanul de Ohio Tim Ryan și fostul congresman John Delaney.