Fosta asistentă maternală care a avut grijă de fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă luată cu forța de acasă după ce a fost adoptată de un cuplu de români din SUA a fost audiată miercuri seară la Secția de anchetare a magistraților, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Secția specială are în lucru un dosar penal privind modul în care a acționat procuroarea care a intervenit pentru a o lua pe Sorina din casa asistenților maternali.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform surselor citate, Mariana Şărămăt, asistenta maternală care a avut-o în îngrijire pe grijă de Sorina, a fost audiată miercuri seară la Secția de anchetare a magistraților, unde a depus mai multe documente.

Femeia a fost audiată de procurori timp de aproximativ 7 ore, plecând de la sediul Parchetului după miezul nopții.

Audierile în acest dosar vor continua și joi.

Tot joi, Judecătoria Drobeta Turnu Severin ar urma să decidă dacă Sorina poate părăsi țara. Aceasta, după ce Tribunalul Mehedinți, solicitat de procurorul general să emită o ordonanță președințială pentru a-i interzice fetiței să părăsească teritoriul României, și-a declinat competența către Judecătorie, invocând lipsa competenței materiale.

Luni, procurorul general Bogdan Licu a anunțat că la Secția de anchetare a magistraților a fost deschis un dosar penal privind modul în care a acționat procuroarea care a intervenit pentru a o lua pe fetiță din casa asistenților maternali. De asemenea, Licu a dispus verificări la Parchetul Curții de Apel Craiova, unde lucrează procuroarea, în timp ce președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a face cercetări cu privire la modul în care a intervenit aceasta.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis luni o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri".

Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția. Acest caz a generat un val de nemulțumiri legat de modul de intervenție, fetița fiind luată împotriva voinței ei.

Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și că a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.