Presa din Ungaria scrie, după ce reprezentanți ai Ministerului Apărării s-au întâlnit cu omologii maghiari de la Institutul şi Muzeului Militar din Ungaria, că a devenit clar şi pentru partea română că sub crucile de beton ortodoxe amplasate de către Primăria Dărmăneşti sunt rămăşiţe ale unor soldaţi maghiari, căzuți în Primul Război Mondial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, potrivit şefului delegaţiei maghiare, col. Vilmos Kovács, comandantul Institutului şi Muzeului Militar, partea maghiară a ”solicitat încetarea acestei situaţii de profanare gravă”, iar ca prim pas a fost iniţiată explorarea zonei de sub crucile de beton, relatează Hirado.hu.

Potrivit sursei citate, partea română consideră că exhumarea este acceptabilă numai în cazul în care va acoperi întregul cimitir al eroilor, a explicat comandantul. Pentru moment, s-a rămas la studierea, de către ambele părţi, a documentelor de arhivă prezentate de către fiecare.

Consultarea va continua în luna septembrie, cu o vizită comună la cimitir, mai scrie sursa maghiară. Întrucât în cimitirul militar din Valea Uzului se odihnesc şi soldaţi de altă naţionalitate, la această vizită vor fi invitaţi şi ataşaţii militari ai tuturor ţărilor în cauză.

Reamintim că Ministerul român al Apărării a comunicat că s-a stabilit ca o comisie alcătuită din reprezentanții tuturor țărilor care au morți de război înhumați acolo să meargă la fața locului pentru cercetări.