DIICOT a cerut Dosarul 10 august de la Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare, au declarat pentru HotNews.ro surse din DIICOT.

Violente la protestul din 10 augustFoto: Agerpres

UPDATE 16.32 Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a declarat pentru Agerpres că dosarul a fost cerut pentru a vedea dacă există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale între dosarul de la Secţia parchetelor militare şi cel de la DIICOT.

La DIICOT există o plângere depusă de Jandarmerie în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracțiuni împotriva ordinii constituționale. Sesizarea a fost înregistrată în septembrie 2018 și a fost făcută de Jandarmeria Română, iar faptele se referă la infracțiuni împotriva ordinii constituționale, declara atunci purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

Ce spune Codul Penal la Art. 397 - Acțiuni impotriva ordinii constitutionale:

  • (2) Întreprinderea de acțiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, daca se pune în pericol securitatea naționala, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, Secţia Parchetelor militare are în lucru un dosar penal în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018 la protestul din Piaţa Victoriei. Este vorba despre colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.

În data de 3 mai 2019, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem în Dosarul 10 August cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni:

  • - complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul penal, şi
  • - complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 296 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen,

În fapt s-a constatat, potrivit procurorilor, că „mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

La data de 02.05.2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală.