Premierul Viorica Dăncilă spune că, după ce guvernul a adoptat marți actul normativ privind reglementarea serviciilor de ride-sharing, urmează să fie stabilită ”formula optimă de funcționare” a acestor servicii, în baza unui proces de consultare publică.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Activitatea serviciilor de ride-sharing, precum cele prestate de Uber, Bolt sau Clever, este obligatoriu să intre în legalitate, în spiritul eliminării discriminării și încurajării concurenței loiale. Am adoptat ieri proiectul de act normativ privind reglementarea acestor servicii și urmează să stabilim, după un proces de consultare publică cu toţi cei interesaţi şi parcurgerea etapelor legale şi procedurale, formula optimă de funcționare. Relația dintre cerere și ofertă trebuie să fie una corectă, care să ducă la servicii de calitate și să asigure transportul pasagerilor în condiții de siguranță, așa cum este normal”, a transmis Dăncilă, pe Facebook.

Ordonanța de Urgență privind reglementarea serviciilor alternative de transport persoane (ride-sharing) prin intermediul unor aplicaţii digitale (precum Uber, Bolt și Clever), promisă cu mai bine de două luni în urmă, a fost adoptată în ședința de Guvern de marți.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a explicat că „Ordonanța de Urgență are în vedere definirea activităților de transport alternativ, a modului de efectuare a acestuia și a tuturor actorilor implicați, modalitatea de reglementare a platformelor digitale și a tuturor operatorilor de transport alternativ, modalitatea de fiscalizare a veniturilor obținute în urma acestor activități, atât de conducătorii auto cât și de operatori, cât și stabilirea obligațiilor ce trebuie stabilite de platforme sau de conducătorii auto”.

Varianta documentului discutat astăzi de Guvern prevede ca operatorii serviciilor Uber, Bolt şi Clever să obţină avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor în fiecare an (anterior era vorba de o autorizație pe 3 ani). Taxa anuală pe care o vor achita la MCSI este 50.000 de lei.

Autoturismele cu care se efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • au maxim 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto;
  • au inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni;
  • la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei;
  • deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.
  • să nu fie mai vechi de 15 ani
  • autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, sau în leasing, or prin închiriere sau comodat.