Procurorul special american Robert Mueller, care a publicat în aprilie raportul privind amestectul Rusiei în alegeri, va depune mărturie pe 17 iulie în fața Comisiei Judiciare și Comiei pentru Informații din Camera Reprezentanților a Statelor Unite, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanţilor și Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru Informaţii, au informat într-un comunicat comun că Mueller a fost de acord să dea declarații pentru cele două comisii.

Raportul lui Mueller, care conține 448 de pagini, a semnalat că au existat ingerințe ruse în alegerile prezidențiale din 2016 și că membrii campaniei lui Donald Trump au avut contacte cu mai mulți oficiali ruși. Cu toate acestea, echipa procurorului Mueller au găsit prea puține dovezi pentru a stabili o conspirație între echipa lui Trump și Moscova.

Raportul, care a fost redactat parțial, a subliniat de asemenea că Trump a încercat să influențeze investigația lui Mueller, însă a refuzat să catalogheze acest lucru drept o tentativă de obstrucționare a justiției. Mueller a declarat în luna mai că investigația lui nu avea scopul de a se încheia cu o acuzare împotriva lui Trump și a indicat că este alegerea Congresului dacă acesta va fi sau nu pus sub acuzare.

"Dacă eram siguri că președintele nu a comis nicio infracțiune, am fi spus. Cu toate acestea, nu am determinat dacă președintele a comis sau nu o infracțiune", a declarat procurorul special. Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a declarat că nu există suficiente dovezi în raportul lui Mueller pentru a determina că Trump a încercat că obstrucționeze justiția.