Legea care dă puteri sporite polițiștilor, inițiată de Carmen Dan și Florin Iordache, intră la vot miercuri în Camera Deputaților, după ce cu o zi în urmă a primit raport de adoptare în Comisiile juridică și de apărare ale Camerei, într-o ședință cu scandal, la care parlamentarii PNL au părăsit sala. Legea a preluat dintr-un alt act normativ o serie de prevederi controversate, declarate neconstituționale în urma unei sesizări a președintelui Klaus Iohannis. Una dintre prevederi este că polițistul este îndreptățit să folosească mijloace de constrângere prin forță fizică sau neletale pentru imobilizare.

HotNews.roFoto: Hotnews

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE INTEGRAL

Marți, Comisia Juridică, de disciplină și imunități și cea pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților au adoptat, cu 23 de voturi "pentru", un raport comun de adoptare a legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Raportul de admitere a fost dat într-o ședință cu scandal, în care liberalii au părăsit sala.

Printre amendamentele adoptate se află și prevederea prin care polițistul poate aplica "procedee de autoapărare sau imobilizare, cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe și de foc, mijloace adecvate".

Un alt amendament al UDMR, adoptat de comisiile reunite, este cel care prevede că polițistul are obligația ca persoanei pe care o încătușează să îi fie acoperită fața. "Polițistul este obligat să permită persoanei aflate în spațiul public, împotriva căreia sunt folosite cătușe sau mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feței și a mijloacelor de imobilizare”.

Totodată, alt amendament, depus de deputatul UDMR Marton Arpad, prevede că pentru pagubele produse prin faptele polițistului de frontieră "se angajează răspunderea statului". În forma adoptată de Senat, statul nu era obligat să răspundă pentru pagubele create.

PSD a eliminat prevederea adoptată de Senat prin care organele legii să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri și pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spații închise cu scopul de a scoate persoana urmărită.

O altă modificare la legea adoptată de Senat este și cea prin care polițistul este constrâns să efectueze controlul corporal numai în scopul confiscării bunurilor interzise la deținere pentru probe, a armelor, printre altele.

De asemenea, polițiștii vor fi constrânși să efectueze legitimarea numai în cazurile în care persoanele sunt suspectate de încălcarea legii.

Actul normativ, cu amendamente, va intra, miercuri, în ședința de plen a Camerei Deputaților, care este for decizional.

Proiectul de lege - care își propune să modifice legea 218/2002 privind de organizarea și funcționarea Poliției Române - a fost inițiat de ministrul de Interne Carmen Dan și de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache și a preluat dintr-un alt act normativ o serie de prevederi controversate, declarate neconstituționale în urma unei sesizări a președintelui Klaus Iohannis. În plus, ei au introdus în proiect - depus în luna martie - o prevedere care le permite polițiștilor legitimarea și chiar ducerea la secție a românilor care participă la proteste care nu au aprobare. Nu este exclusă nici folosirea forței fizice pentru asta.

Vezi aici istoricul legii

Proiectul de lege semnat de Carmen Dan și Florin Iordache își propune să modifice legea 218/2002 privind de organizarea și funcționarea Poliției Române. Inițiatorii au preluat pasaje dintr-o altă lege mai veche adoptată de Parlament, care dădea puteri sporite polițiștilor și care a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei de judecătorii de la CCR.