VIDEO Stadiul șantierelor de autostrăzi din țară: De la promisiunile celor 180 de kilometri deschiși în acest an, la scenariul celor doar 43 de kilometri care vor fi deschiși după șase ani de lucru

de Victor Cozmei     HotNews.ro


A1 Lugoj - Deva, Lot 3 in zona Ohaba
Foto: Captura YouTube
Aproape 43 de kilometri noi de autostradă vor fi deschiși traficului cu siguranță în acest an, două tronsoane de pe A1 Lugoj - Deva începute încă din 2013, asta deși la începutul anului autoritățile de la Transporturi promiteau 180 de kilometri. Acum, pe lângă cei 43 de km care ar putea fi gata chiar din iulie-august, Compania de Drumuri mai vizează încă 74 km, bazându-se pe promisiunile constructorilor. Cu toate acestea, observatorii independenți spun că șansele ca alte tronsoane să fie deschise sunt aproape nule. Veștile bune? Trei noi șantiere au fost deschise în acest an și mobilizarea contructorilor e bună, iar până în decembrie ar putea începe construcția în teren pe prima secțiune din autostrada Sibiu - Pitești.

Info pe scurt:

- În momentul de față în România se lucrează - cel puțin pe hârtie - la circa 194 de km de autostradă.

- Singurele tronsoane de autostradă care, fără dubii, vor fi deschise circulației în 2019 măsoară circa 43 de km și sunt pe loturile 3 și 4 din A1 Lugoj - Deva. Autostrada e în lucru încă din 2013 și cele două tronsoane erau așteptate să fie gata și acum un an când autoritățile de la drumuri își făceau planurile .

- La începutul anului, autoritățile de la Transporturi, în frunte cu ministrul Cuc, promiteau ca până la finalul lui 2019 să fie deschiși traficului nu mai puțin de 180 de km d autotradă. Acum însă, previziunile au devenit mai reținute.

- Pe lângă cele două tronsoane de pe Lugoj - Deva, Compania de Drumuri se mai bazează pe promisiunile constructorilor de pe alte patru loturi - în total 74 de km - că vor termina în acest an. Optimismul nu le este însă împărtășit și de experții independeți, care zic doar de unele bucăți că au șanse pur teoretice să fie deschise.

- Veștile bune? Trei noi șantiere au fost deschise în acest an și mobilizarea contructorilor e bună: A7 Centura Bacău (16 km), A3 Borș - Biharia (5,3 km) și A3 Râșnov - Cristian (6,3 km). Dacă mobilizarea constructorilor s-ar păstra, iar unele aspecte birocratice (exproprieri, relocare utilități) s-ar rezolva rapid, șansele ca acestea să fie gata până la final de 2020 sunt bune.

- Până în decembrie ar putea începe construcția în teren pe prima secțiune de 13,7 km din autostrada A1 Sibiu - Pitești , urmând ca lucrările grele să înceapă de la primăvară.
---

Două loturi de autostradă, deschise în sfârșit după șase ani de lucru

„În iulie și august Loturile 3 și 4 din A1 Lugoj - Deva vor fi gata. Le vom deschide pe amândouă circulației în același timp, nu le vom deschide separat. Până se fac procedurile de recepție probabil nici nu va fi o lună diferență între ele”, a declarat pentru HotNews.ro Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri (CNAIR).

„Noi milităm să fie deschise cum sunt ele gata”, susține Ionuț Ciurea de la Asociaia Pro Infrastructura (API). „Nu are sens să ții închis un lot de autostradă care e gata chiar și o zi. Vorbim de siguranță până la urmă. Siguranța traficului desfășurat pe autostradă față de traficul care se desfășoară acum pe un drum național. Ne permitem să stăm cu loturi muzeu doar ca să sune mai bine că am deschis 43 de kilometri și nu 21?”, a declarat Ciurea pentru HotNews.ro.

Cu cele două loturi deschise, șoferii vor putea practic circula de la Sibiu până la granița cu Ungaria de la Nădlac pe autostradă, mai puțin pe o porțiune de circa 13 km între Holdea și Margina.

Acolo va trebui realizat o secțiune de autostradă ce va conține o serie de tuneluri care să treacă prin dealuri, însă deși se știe de această situație de aproape șase ani, autoritățile de la drumuri nu au reușit să încheie un contract pentru proiect și execuție nici până în ziua de azi...

VIDEO - Lotul 3 - De la Holdea la Ilia:
VIDEO - Lotul 4, zona dealului Șoimuș care a dat cel mai mult de furcă firmei UMB:A10 Sebeș - Turda - Lotul 1 și Lotul 2

Loturile 1 și 2 din A10 Sebeș - Turda sunt în lucru din martie-aprilie 2015 și însumează circa 41 de kilometri. Cele două tronsoane se continuă cu Loturile 3 și 4 deschise în 2018 (29 km).

„Lotul 1 trebuie să se finalizeze până la finalul anului. La fel și Lotul 2. Așa au promis constructorii. Dacă Lotul 2 nu va fi și el gata, va fi deschis doar primul lot. Constructorul de pe Lotul 2, Aktor, a dat el singur comunicat că va fi gata în acest an”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Reprezentantul Pro Infrastructura susține însă că Lotul 2 are zero șanse să fie gata în acest an, iar pentru Lotul 1 s-ar putea vorbi de maxim o deschidere parțială, deși improbabilă.

„Pentru Lotul 1, parțial, mai sunt doar șanse teoretice. Este vorba despre o bucată de circa 8 kilometri de la nodul Alba Iulia Sud la Sebeș pe o parte din bretele. Bucata aia ar fi foarte utilă pentru că ai scăpa traficul de tranzit de Lancrăm și de toată zona aia unde e bară la bară. Dar mai e mult de lucru acolo și e aproape exclus să poată fi deschisă circulația anul acesta”, a explicat Ciurea.

VIDEO - A10 Sebeș - Alba Iulia NordAutostrada Transilvania - șanse mici pentru A3 Iernut - Chețani

Pe lângă cei 44 de km de pe Lugoj Deva, reprezentanții de la Drumuri mai spun că se bazează și pe alți 33 de kilometri pe A3 de la Chețani la Câmpia Turzii pe care să-i deschidă în acest an. Cele două tronsoane sunt în lucru din 2017.

„Conform promisiunilor constructorilor ar trebui să fie gata ambele loturi de la Iernut până la Câmpia Turzii”, a declarat Șerbănescu.

Din partea Pro Infrastructura, însă, previziunile sunt mult mai reținute. Șanse - puține, ce-i drept - ar avea doar lotul de circa 18 km dintre Iernut și Chețani unde lucrează italienii de la Astaldi, în timp ce pe lotul Chețani - Câmpia Turzii, constructorul Straco a ajuns la doar 25% progres fizic în teren.

„Lotul construit de Astaldi are doar șanse teoretice, hai să zicem 10-20% șanse să poată fi deschisă circulația anul acesta. Teoretic s-ar putea, însă e foarte dificil, depinde de foarte mult de vreme și depinde și financiar unde Astaldi ar putea avea probleme”, este de părerea Ionuț Ciurea.

VIDEO - Nodul rutier de la Iernut (Lotul Astaldi):Trei noi șantiere de autostrăzi din acest an cu o mobilizare foarte bună

În 2019 trei noi șantiere de autostrăzi au demarat în teren. Dintre acestea, unul este practic prima bucată de autostradă din Moldova - 16 km din A7 care se suprapune cu Centura Bacăului (proiect cu o lungime totală de 32 km). Proiectul a fost contractat la finele anului trecut cu constructorul român (și local) UMB, iar din luna martie acesta are o mobilizare foarte bună pe șantier.

„Mobilizarea e foarte bună și se vede. Se concetrează mult pe bucata de autostradă din tot proiectul. Ca să fie gata în 2020 ar trebui să tragă foarte tare și să nu existe alte impedimente birocratice - sunt multe exproprieri de făcut și sunt multe relocări de utilități de făcut. Nu e ușor, dar dacă e un constructor care să poată face treaba asta atunci UMB e acela”, apreciază reprezentantul Pro Infrastructura.

VIDEO - Prima filmare din dronă cu A7:A3 Borș - Biharia - 5,3 km - Autostrada care ajunge la granița cu Ungaria

Primul tronson care va lega Autostrada Transilvania de granița cu Ungaria - cei circa 5,3 km de la Biharia până la Borș au fost contractați în decembrie 2018 pentru circa 28,5 milioane de euro cu o asociere condusă de Trameco SA. Din primăvară constructorul a intrat în șantier.

„E un lot relativ ușor, mai greu e la nodul rutier. Nu va fi gata anul ăsta, dar mobilizarea e bună și e realist să fie gata în 2020. Ungaria probabil va termina bucata lor de autostradă în iarnă sau în primăvară. Cel mai probabil vor termina înaintea noastră”, este de părerea Ciurea.

VIDEO - Nodul Biharia:A3 Râșnov - Cristian - 6,3 km + 3,5 km de drum de legătură

A fost contractat încă din 2017, dar abia din luna mai a fost emisă autorizația de construire - și doar pentru 60% din lucrări. De la finalul lunii mai, însă, constructorul a intrat pe teren.

„Au decopertat aproape toată secțiunea de autostradă. Pentru o lună din momentul în care s-a intrat în teren progresul e foarte bun. Teoretic, dacă totul decurge ok, la finele anului viitor ar putea fi gata. Dar și aici sunt probleme de birocratice de rezolvat - relocări de utilități și exproprieri în zona Cristian”, a explicat Ionuț Ciurea.

VIDEO - Primele imagini cu lucrări pe Râșnov - Cristian:Primele lucrări pe Sibiu - Pitești până la finalul anului?

După o licitație lansată încă din august 2017, Compania de Drumuri a contractat în aprilie secțiunea Sibiu - Boița (13,17 km), parte din A1 Sibiu - Pitești. Contractul a fost semnat cu Porr Construct pentru circa 129 milioane de euro și presupune un termen de un an pentru proiectare și trei ani execușie. Cu toate acestea, există șanse ca până la final de an să apară primele semne de șantier pe secțiunea din zona Sibiului.

„Anul ăsta poate vom vedea, pe final, primul târnăcop pe Sibiu - Boița, prima secțiune din Sibiu - Pitești. Probabil lucrările mai serioase vor începe abia din primăvara următoare”, e de părere Ionuț Ciurea de la Pro Infrastructura.

Stadiul șantierelor de autostradă în lucru:

A0 Sud Lot 2 (16,3 km) - Constructor: Alsim Alarko (contractat în 2019) - Stadiu: 0%

A0 Sud Lot 3 (18 km) - Constructor - Aktor-Euroconstruct (contractat în 2019) - Stadiu 0%

A1 Sibiu - Boița (13,2 km) - Constructor: Porr (contractat în 2019) - Stadiu: 0%

A1 Lugoj - Deva, Lot 3 (21,14 km) - Constructor: Comsa (contractat în 2013) - Stadiu: 95%

A1 Lugoj - Deva, Lot 4 (22,2 km) - Constructor: UMB (contractat în 2013) - Stadiu: 97%

A3 Rășnov - Cristian (6,3km+3,5km) - Constructor: Straco (contractat în 2017) - Stadiu: 5% (mai 2019 autorizație de construire)

A3 Iernut - Chețani (17,9 km) - Constructor: Astaldi-MaxBoegl (din 2017) - Stadiu: 64%

A3 Chețani - Câmpia Turzii (15,7 km) - Constructor: Straco (din 2017) - Stadiu: 23%

A3 Borș - Biharia (5,3 km) - Constructor: Trameco (contractat în dec. 2018) - Stadiu: 5%

A7 Centura Bacău (16,2 km de autostradă / 30 km în total) - Constructor: UMB (contractat în dec 2018) - Stadiu: 15%

A10 Sebeș Turda, Lot 1 (17 km) - Constructor: Impresa Pizzarotti (din 2015) - Stadiu: 70%

A10 Sebeș - Turda, Lot 2 ( 24,2 km) - Constructor: Aktor (din 2015) - Stadiu: 50%Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

80664 vizualizari

 • 0 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:08)

  complet_retard [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Sî Eu! (Vineri, 28 iunie 2019, 10:34)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Lasa ca face ala cu magazinul de covrigi autostrazi
 • +10 (18 voturi)    
  PSD- ALDE si IASI - Tg. Mures (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:10)

  florinos [utilizator]

  Coalitia PSD-ALDE nu a invatat nimic dupa ultimele alegeri si iar isi bat joc de regiunea Moldova si de Autostrada Iasi - Tg. Mures.

  30 de ani de la Revolutie si vorbim doar de vreo 16 km de autostrada in toata regiunea Moldovei.

  Si locuitorii Moldovei platesc taxe si impozite la statul român.
  • -6 (16 voturi)    
   Ce plătesc? Dacă plătesc să ceară. (Miercuri, 26 iunie 2019, 10:14)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Dar moldovenii votează pesedeaua, așa că....
   • +4 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:15)

    [anonim] i-a raspuns lui prec

    • -5 (7 voturi)    
     Cînd cotizezi, ceri! (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:26)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui

     Dar când principalul angajator în majoritatea localităților este statul (pensionari, bugetari și asistați) nu prea poți spune că ești cotizant.
  • +7 (9 voturi)    
   Capacitatea PSD (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:31)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Capacitatea PSD-ului e de cam 50km de autostrada pe an. Ne place, nu ne place, atata pot ei sa faca, indiferent de promisiuni, pentru ca asa sunt ei limitati de modelul lor corupt de conducere, care duce la o structura clientelara la CNAIR cat si in alte parti. Asta e plafonul PSD-ului.

   Numarul de kilometri de autostrada realizati pe an e un foarte bun indicator al coruptiei, pentru ca aici nu mai e vorba de perceptie.
   • +3 (3 voturi)    
    modelul e altul (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:09)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

    autostrada se împarte în loturi de câte 20-25 km făcute în MINIM 7 ani!!!
   • -2 (4 voturi)    
    In loc (Miercuri, 26 iunie 2019, 21:04)

    Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Caligula

    sa-l aducem prim-ministru pe Ciolos sa ne arate el cum se fac autostrazi. Doar a fost pe felie si stim ce rezultate remarcabile a avut, in toate domeniile.
  • -2 (2 voturi)    
   Daca mergem (Miercuri, 26 iunie 2019, 21:01)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui florinos

   pe aceasta logica iar PSD ar fi ranchiunos privind modul cum au votat iesenii, proiectul autostrazii spre Iasi ar trebui anulat.
 • +5 (7 voturi)    
  180:43 =4.186 (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:26)

  Observatore [utilizator]

  Sa intzeleg ca tot ce se promite se imparte la 4 ca sa vad realizarile ?
 • +5 (7 voturi)    
  ... (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:28)

  Andpr [utilizator]

  UMB cel mai tare constructor de drumuri din RO...
 • +5 (11 voturi)    
  Tovarasi, (Miercuri, 26 iunie 2019, 9:35)

  ABBV [utilizator]

  PSD/PCR nu se poate totusi sa duceti o autostrada pe bucata mai mare sa i cresteti utilitatea ? De exemplu de la Arad la Sibiu....complecta ....nu doar din bucatele ....? Chiar aveti impresia ca pensiile alea speciale o sa aduca plus valoare ?
  • +5 (5 voturi)    
   Nu, pensiile acelea le vor permite sa calatoreasca (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:41)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   mai des in "occidentul putred" - dar numai ei, ghiolbanii vor trebui sa traga tare la jug.
 • -10 (12 voturi)    
  Basescu hahaia ca nu are RO nevoie de autostrazi (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:43)

  MTG [utilizator]

  Basescu hahaia ca nu are RO nevoie de autostrazi, voi l-ati votat, asta este, acum platim toti
  • +10 (14 voturi)    
   PSD conduce Romania de 30 de ani (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:05)

   Mannpawel [utilizator] i-a raspuns lui MTG

   de aia nu are Moldova autostrazi,pt ca da vina pe Basescu in timp ce voteaza PSD
  • +3 (7 voturi)    
   sper ca glumesti (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:11)

   strategy [utilizator] i-a raspuns lui MTG

   Nici P$D-ul tau nu a dovedit contrariul, la cati km pe minus au facut, doar au continuat politica lui Basescu, chiar daca l-au facut cu apa si otet. Si mai trist e ca pesedeul a omorat si administratia (adio bani europeni, a dat drumul la angajari si sa fie mai limpede, a bagat la cresteri fara acoperire). Era sa uit de pensiile speciale. Deci, concluzia e ca nici unul, nici altul nu e mai breaz, si toti au o agenda comuna, indiferent cine e la putere.
   Stai sa vezi usr-plus :) care sunt fomisti ca nu au avut parte de prea mult ciolan pana acum.
   We are doomeed!
   • -1 (1 vot)    
    l-au facut cu ápa si otet'???? (Joi, 27 iunie 2019, 8:58)

    Mannpawel [utilizator] i-a raspuns lui strategy

    PSD i-a dat lui Basescu o VILA de 5 stele in mjlocul Bucurestiului la final de mandat...cu ce l-a deranjat vreodata PSD pe Basescu???


    a fost doar vrajeala pt votacii lor batuti in cap, Basescu o duce bine mersi, e europarlamentar cu 25.000 euro salariu
  • -3 (5 voturi)    
   da (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:25)

   iqwe [utilizator] i-a raspuns lui MTG

   si ca el merge cu elicopterul
 • -9 (11 voturi)    
  basescu si boagiu ce au facut ? (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:26)

  iqwe [utilizator]

  au avut minsterul transporturilor pe mana ani la rand... aici sunt banii dvs...
  n au facut ceva vizibli
  basescu mergea cu elicopterul si boagiu avea case peste tot
  • +5 (7 voturi)    
   UE (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:01)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui iqwe

   Atunci nu se ruga UE de tine sa le iei banii si sa construiesti autostrazi.
  • +3 (5 voturi)    
   Tu si MTG de mai sus... (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:05)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui iqwe

   Base e de vina...
   Nu v-ati trezit mah, au trecut nistye anisori, si noi tot cu ciuma rosie suntem pe cap.
   • +1 (3 voturi)    
    Este si el de vina (Miercuri, 26 iunie 2019, 23:39)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    si toti care au fost la MT timp de 30 de ani.

    nu mai punem la socoteala ca nimeni n-a fost in stare sa construiasca o autostrada sa treaca Carpatii nici inainte de 89 nici dupa.

    altii au cheltuit din buzunarul propriu nu au stat la pomana. dar deh, nici de pomana romanii nu vor. poate sa dislocam ceva americani, vest europeni sau japonezi sa le construiasca si ai nostri conducatori sa se ocupe de spagi.
  • +1 (1 vot)    
   Basescu si Boagiu au fost cand nu eram in UE (Joi, 27 iunie 2019, 8:59)

   Mannpawel [utilizator] i-a raspuns lui iqwe

   tu compari ce au facut Basescu si Boagiu cand Romania NU avea la dispozitie banii UE cu ce au facut ministri PSD care au fost la minister de 2 ori mai multtimp si in perioada cand ROmania are bani fara numar de la UE
 • +2 (6 voturi)    
  E o catastrofă cu ăștia... (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:40)

  revelare [utilizator]

  dar deh, populanațiunea nu a vrut ritm rapid pt autostrăzi ca pe vremea Ancăi Boiagiu, a vrut însă pensii speciale, așa că a votat usl și apoi s-a pișat pe el de vot...

  Pt consolare (?): în Cehia tocmai au mat dat în funcțiune 8 km, făcuți în 3 ani. Dar presa prezinta asta ca anunț pozitiv: vom merga mai repede de la A la B...
  • 0 (4 voturi)    
   Nu degeaba se spune (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:26)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   foste tari comuniste.
   Cu totii stiu ca acele tari vor fi "forever" comuniste, macar partial.
   Odata ce-ai gustat din fericire...
 • +3 (3 voturi)    
  OOO (Miercuri, 26 iunie 2019, 23:15)

  soringusar [utilizator]

  Nu se va face nimic
  Doar se va fura cat se poate


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by