Valoarea eco-taxei pentru pungile din plastic crește de la 0,10 lei, la 0,15 lei, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate marți de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului. În afară de creșterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. De asemenea, vor fi interzise pungile din plastic foarte subțire, fără mâner, disponibile gratuit, de obicei la raioanele de fructe și legume.

Punga de plasticFoto: Pixabay

Guvernul a adoptat marți o Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deșeurilor de ambalaje, iar una dintre principalale prevederi este creșterea cuantumului eco-taxei de la 0,10 lei la 0,15 lei.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că această măsură este una esențială pentru reducerea consumului de pungi de plastic, care au un impact devastator asupra mediului.

"Iată că, dacă anul trecut am interzis pungile din plastic subțiri cu mâner, acum venim cu măsuri noi pentru a determina comercianții și populația să aleagă măsuri alternative. Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subțire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe și legume, si pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor și trebuie, deci, să acționăm”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

În afară de creșterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plată alternativele ecologice (biodegradabile și compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloză.

O noutate importantă vizează unitățile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, în acord cu evoluția indicatorilor de generare a deșeurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevăzuți în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2019 și 2020, care au fost multiplicați cu numărul de zile calendaristice din anul de raportare.

Unitățile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare vor plăti contribuția de 50 lei/tonă pentru întreaga cantitate de deșeuri municipale estimate ca fiind generate potrivit indicilor prevăzuți în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, respectiv de 233 kg/locuitor/an în mediul urban și 105 kg/locuitor/an în mediul rural.

"Această măsură va conduce la stimularea organizării serviciului de colectare la nivelul U.A.T.-urilor pentru asigurarea îndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeurile municipale. În plus, actul normativ prevede modificarea contribuției de la 3% la 2% aferentă veniturilor obţinute de către deținătorul deşeurilor, persoană fizică sau juridică, realizate din vânzarea tuturor deșeurilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, potrivit Mediafax.