Reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar şi Romeo Chelariu, reacţionează la boicotul de luni, când şapte membri ai CSM au refuzat să se prezinte la şedinţa plenului, cerând să fie eliminate de pe ordinea de zi trei puncte referitoare la Secţia pentru anchetarea magistraților. Alistar și Chelariu susțin că este inadmisibil ca în desfășurarea activității Plenului să se recurgă la orice forme de condiționare între membrii Consiliului și că acest boicot reprezintă un mesaj pentru magistraţi că pot să refuze să-şi îndeplinească obligaţiile legale. Ei se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secția de anchetă.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii spun că luni în sala de plen unde urma să aibă loc ședința pentru validarea Adinei Florea la șefia Secției speciale s-au aflat 10 membri ai CSM, care au fost informați de către președintele Consiliului, Lia Savonea, că 7 membri "nu coboară în sala de ședințe dacă nu se elimină de pe ordinea de zi punctele privind concursurile de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție şi cererea de rezervare a postului pentru fostul șef al Secției speciale, Gheorghe Stan, numit judecător la CCR.

Victor Alistar şi Romeo Chelariu transmit, printr-un comunicat de presă, că se opun categoric eliminării acestor puncte de pe ordinea de zi a Plenului CSM, susținând că aceasta "ar avea consecința încălcării prevederilor legale în vigoare şi obligațiilor profesionale individuale şi colective".

Comunicatul integral al celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii:

  • Apreciem că este inadmisibil ca în desfășurarea activității Plenului CSM să se recurgă la orice forme de condiționare între membrii Consiliului, indiferent de forma şi de încadrarea acesteia.
  • Conduita de boicotare a lucrărilor Plenului CSM este de natură a bloca funcționarea unor instituţii ale sistemului judiciar ceea ce reprezintă încă un argument în plus pentru ca atribuțiile de numire şi revocare a unor magistrați să nu fie date în competenţa exclusivă a Plenului.
  • Solicitarea pe fond este neîntemeiată şi nejustificată, îmbrăcând un pronunțat caracter politic şi nu juridic, dat fiind că Plenul CSM are obligația de a îndeplini procedurile stabilite de legile în vigoare şi nu are dreptul să se derobeze de responsabilitățile tratate de lege.
  • Eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor care concretizează punerea în aplicare a prevederilor art. 883 şi art. 885 din Legea nr. 304/2004 actualizată este nelegală raportat la împrejurarea că există lucrările finalizate şi au fost înscrise pe ordinea de zi, moment de la care Plenul este obligat de lege să își îndeplinească obligațiile în termenul legal.
  • Este inadmisibil profesional ca unei autorități publice de rang constituțional, cum este CSM, să i se ceară ultimativ să nu aplice legea pentru raționamentul că nu suntem de acord cu prevederile acesteia, ori pentru acela că trebuie așteptate puncte de vedere cu valoare consultativă pentru legiuitor care prin ele însele nu înfrâng caracterul imperativ al legii.
  • O asemenea abordare reprezintă un mesaj pentru magistrați că pot să refuze să își îndeplinească obligațiile de serviciu trasate de lege, până la o modificare a acesteia ceea ce încalcă ordinea de drept şi statutul profesiei reglementat de Legea nr. 303/2004.
  • În cazul de față sunt şi aspecte evidente de conflict de interese pentru unii membri ai Consiliului, fie şi dacă ar fi doar la nivel moral, precum şi elemente de opțiuni politice privind competenţa de legiferare, ceea ce este strict interzis în activitatea judiciară şi extrajudiciară a magistraților.
  • Gestul de zilele acestea a însemnat şi sacrificarea intereselor instanțelor de la nivel de judecătorie prin afectarea legalității calendarului privind procedura de concurs în baza art.33 din Legea nr. 303/2004, în condițiile în care aceste instanțe se confruntă cu un deficit semnificativ de personal, afectând astfel şi interesele justițiabililor de a beneficia de un serviciu public de justiție prompt şi eficient.
  • În concluzie, ne opunem categoric eliminării respectivelor puncte de pe ordinea de zi a Plenului CSM care ar avea consecința încălcării prevederilor legale în vigoare şi obligațiilor profesionale individuale şi colective.
  • Susținem fără echivoc că așa cum oricărui cetățean i se solicită să respecte legile, obligația este valabilă şi pentru cetățenii din magistratură care nu pot fi deasupra legii, ci în slujba ei.

Ședința de luni a plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției de anchetare a magistraților a fost amânată, pentru a doua oară, din lipsă de cvorum.

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au lipsit de la ultimele două ședințe ale CSM și au cerut amânarea discuțiilor legate de secția specială până după publicarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Surse din Consiliu au declarat pentru HotNews.ro că luni dimineață aceștia i-au cerut Liei Savonea, președintele CSM, să amâne punctele de pe ordinea de zi legate de secția specială, dar fără succes, astfel că au refuzat să iasă din birouri și să meargă la ședința de plen.

CITEȘTE ȘI: Șefa Consiliului Superior al Magistraturii îi cere premierului Dăncilă să-i comunice dacă există vreun proiect de act normativ pentru desființarea Secției speciale