Judecătoria Drobeta Turnu Severin este cea care trebuie să decidă dacă Sorina, fetița de 8 ani luată cu mascații de la foștii asistenți maternali care au crescut-o, după ce a fost adoptată de un cuplu de români din SUA, va avea interdicție de părăsire a țării. Aceasta, după ce Tribunalul Mehedinți, solicitat de procurorul general în acest caz, și-a declinat competența către Judecătorie, invocând lipsa competenței materiale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorul general Bogdan Licu a cerut luni Tribunalului Mehedinți să emită o ordonanță președințială prin care Sorinei să îi fie impusă interdicția de părăsire a țării.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinți, Adrian Ungureanu, a declarat pentru HotNews.ro că solicitarea procurorului general a fost judecată marți de un complet al Tribunalului, care a decis declinarea dosarului către Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

"Magistratul care a judecat acest dosar a apreciat că nu este de competența Tribunalului și a invocat lipsa competenței materiale, declinând acest caz către Judecătoria Drobeta Turnu Severin", a precizat reprezentantul Tribunalului Mehedinți.

Procurorul general, Bogdan Licu, a formulat luni o cerere de ordonanță președințială către Tribunalul Mehedinți, pentru a-i interzice fetiței de 8 ani să părăsească teritoriul României "până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie".

Licu a cerut instanței și obligarea cuplului de români din SUA care a adoptat-o să îi asigure fetiței, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis luni o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri".

Părinţii adoptivi ai fetiței din Baia de Aramă cer procurorului general Bogdan Licu strămutarea judecării ordonanţei preşedinţiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un "scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți”.

"Având în vedere manifestațiile care au loc zilnic în ultimele zile în fața tuturor instituțiilor publice, fiind iminentă o asemenea manifestație și în fața Tribunalului Mehedinți, vă solicităm respectuos să formulați o cerere de strămutare către un tribunal aflat la o distanță mai mare de zona Baia de Arama - Craiova. Conform art. 140 alin 3 Cod de procedură civilă: Constituie motiv de siguranţă publică împrejurările excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice. Conform art. Art. 141 alin 2 Cod de procedură civilă Strămutarea (…) întemeiată pe motiv de siguranţă publică poate fi cerută numai de către Procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în scrisoarea trimisă de soții Săcărin procurorului general.

Ministerul Public preciza că în 21 iunie procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal.

Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite.

Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția.

Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri legat de modul în care a fost luată fetița, împotriva voinței ei.

Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.

CITEȘTE ȘI: