Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis luni să propună plenului comun înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai. Propunerea a fost făcută de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a susținut că în ultima perioadă în spaţiul public au apărut "foarte multe elemente care par să se constituie în dovezi clare de fraudare" a scrutinului.

Aglomeratie la vot la TorinoFoto: Hotnews

Tăriceanu a anunţat că le-a propus liderilor grupurilor parlamentare ale PSD şi ALDE constituirea unei comisii de anchetă pentru a analiza acuzaţiile de fraudă la alegerile europarlamentare din 26 mai.

"Am făcut propunerea după o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare PSD-ALDE, de constituire a unei comisii speciale comune de anchetă Cameră - Senat, pentru a analiza aceste acuzaţii care au apărut de fraudă la alegerile pentru Parlamentul European de pe 26 mai", a declarat Tăriceanu, după şedinţa Birourilor permanente reunite.

El a susținut că în ultima perioadă în spaţiul public au apărut "foarte multe elemente care par să constituie dovezi clare de fraudare sau de nereguli în procesul electoral".

"În spaţiul public, în ultima perioadă, foarte multe elemente care par să se constituie în dovezi clare de fraudare sau de nereguli în procesul electoral au apărut, au fost discutate şi vom demara procedura pentru constituirea acestei comisii speciale comune, care va trebui să discute cu Autoritatea Electorală Permanentă, în primul rând, cu Biroul Electoral Central, pentru a vedea dacă aceste elemente sunt reale şi acuzaţiile se dovedesc reale, se justifică sau nu", a susţinut Tăriceanu.

Liderul PSD, Viorica Dăncilă, a declarat luni că înființarea comisiei “pentru fraudele de la votul de la alegerile europarlamentare din data de 26 mai” a fost discutată și la ședința coaliției de guvernare.

Despre varianta înființării unei comisii parlamentare de anchetă privind posibile fraude la alegeri vorbea săptămâna trecută și purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, argumentul său fiind informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora votul ar fi fost fraudat. "Urmărim cu foarte mare atenție tot ce a apărut în spațiul public în ultimele zile legat de o posibilă fraudare a alegerilor în 26 mai. Am discutat și probabil că vom avea ca temă în cadrul unei ședințe de coaliție și ideea înființării unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul din 26 mai, pentru că, la urmă urmei, cred că este foarte important că toată lumea să știe că lucrurile au decurs corect sau dacă au existat aceste probleme să poată fi evidențiate", declara Mihai Fifor.

Primul care a vorbit despre fraudarea alegerilor a fost ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care a acuzat turismul electoral, susținând că aceasta a fost una dintre cauzele dezastrului de la votul din diaspora, unde mii de români au stat la cozi interminabile în 26 mai, mulți dintre ei nereușind să voteze. De altfel, Ministerul Afacerilor Externe susține, în raportul privind votul din diaspora trimis premierului, că printre factorii care au dus la cozile interminabile de la secțiile de votare din străinătate se numără și "acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare.