Laura Codruța Kovesi scapă de o acțiune disciplinară. Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii au respins luni acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară în cazul fostei șefe a DNA, acuzată că nu ar fi respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei fostului deputat PSD Vlad Cosma.

Foto:

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, la ședința de luni, acțiunea disciplinară formulată de inspectorii judiciari față de fosta șefă DNA. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare la completul de 5 judecători al instanței supreme.

Ce acuzații îi aduce lui Kovesi Inspecția Judiciară

Inspecția Judiciară a susținut că Laura Codruța Kovesi nu ar fi respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în acea cauză.

În februarie 2018, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă în care era redată transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat Vlad Cosma la sediul DNA Ploieşti. Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Kovesi mai este vizată de o acțiune disciplinară, fiind acuzată de Inspecția Judiciară de "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu". Lui Kovesi i se impută atitudinea pe care ar fi avut-o într-o ședință a DNA, după ce în spațiul public au apărut înregistrări audio de la acele discuții. În acest caz, decizia CSM a fost amânată pentru 18 septembrie.

Fosta șefă a DNA a fost vizată de mai multe acțiuni disciplinare ale Inspecției Judiciare. În luna martie, magistrații instanței supreme au dat două decizii definitive în favoarea lui Kovesi, respingând apelurile Inspecției Judiciare.