Șefa Parchetului Curții de Apel Craiova, Tena Tulitu, spune că procuroarea care a intervenit pentru preluarea fetiței din Baia de Aramă a vrut să o ducă la Medicină Legală, pentru că făcea cercetări într-un dosar de rele tratamente aplicate minorului, ea susținând că "s-a respectat procedura". Prim-procurorul Parchetului Craiova mai afirmă că în spațiul public au apărut doar frânturi de imagini, filmate cu telefonul mobil, și că echipei de anchetă de la Secția specială care face verificări privind intervenția îi va fi arătată filmarea oficială făcută în timpul percheziției, în care se vede că procurorul "a încercat să dialogheze cu copilul și a prezentat scopul pentru care se află acolo".

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a declarat, luni, că, în opinia sa, procurorul Maria Pițurcă a respectat procedura în timpul intervenției de vineri, când fetița de 8 ani a fost preluată din casa asistenților maternali unde a crescut, din localitatea Baia de Aramă, județul Mehedinți.

"Doamna procuror a vrut să discute cu copilul, a vrut să ia copilul pentru a-l prezenta la Medicină Legală, era vorba de infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului. Este o infracțiune cu privire la care doamna procuror a emis cercetările penale”, a spus Tena Tulitu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, citată de Mediafax.

Ea a mai susținut că "procuroarea nu a luat fetița, a constatat că este reținută ilegal de familia Șărămăt și a fost prezentată, a fost predată părinților și a fost prezentată la Medicină Legală, deoarece se fac cercetări pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului”.

Șefa Parchetului Curții de Apel Craiova mai spune că echipei de anchetă care face cercetări în cazul intervenției îi va fi arătată filmarea oficială făcută în timpul percheziției, în care se vede că "procurorul a încercat să dialogheze cu copilul și a prezentat scopul pentru care se află acolo".

"În spațiul public s-au văzut acele imagini care au fost filmate cu telefonul mobil. Noi avem filmarea de la percheziție, care se filmează de la începutul până la finalul percheziției. Cine va vedea, cine va face verificări va vedea acest film, și nu este așa, este normal că în spațiul public au apărut frânturi, au apărut imagini, care de altfel nici nu sunt fidele, că una cu telefonul mobil nu poți să spui că este o redare fidelă și știți cum se poate manipula, dacă pot să spun așa, imaginea”, a mai spus procurorul general de la Craiova.

Ea a precizat că percheziția a avut loc într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, înșelăciune, fals privind identitatea, uz de fals și împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul Curții de Apel Craiova privind modul în care procuroarea Maria Pițurcă a intervenit în cazul fetiței și a făcut percheziția domiciliară. Totodată, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a face cercetări cu privire la modul în care procurorul a intervenit, în condițiile în care pe imaginile filmate de asistenții maternali și apărute în spațiul public se poate vedea cum, la un moment dat, procuroarea a târât-o pe Sorina, care refuza să plece cu ea.

Luni, procurorul general a declarat că ​Sorina nu va părăsi țara până când nu se va asigura că îi va fi respectată integritatea fizică, cât și, mai ales, cea psihică. Procurorul general a anunțat, de asemenea, că la Secția de anchetare a magistraților a fost deschis un dosar penal privind modul în care a acționat procuroarea care a intervenit pentru a o lua pe fetiță din casa asistenților maternali, Bogdan Licu spunând că la această oră la Parchetul Curții de Apel Craiova a ajuns o echipă de anchetă.