​Un studiu realizat pentru Comisia Europeană înaintea alegerilor europarlamentare a constatat existența unui „comportament neautentic coordonat” care viza răspândirea de materiale ce instigau la dezbinare pe platformele online, inclusiv prin utilizarea de conturi false.

Drapelul RusieiFoto: Wikipedia

În raport se precizează că: „dovezile adunate arată o activitate de dezinformare susținută de surse rusești în scopul descurajării participării la vot și influențării preferințelor de vot. A existat o tendință semnificativă de actori rău-intenționați care au utilizat dezinformarea pentru a promova puncte de vedere extreme și pentru a polariza dezbaterile locale, prin atacuri nefondate asupra Uniunii Europene. Actori politici interni [din statele membre – n.r.] au adoptat adesea tactici similare și discursuri prin care atacau Uniunea Europeană și valorile ei”.

Pentru prima dată, un raport al Uniunii Europene vorbește despre o activitate de dezinformare susținută de surse rusești în scopul descurajării participării la vot și influențării preferințelor de vot. Totuși, documentul nu detaliază ce înseamnă „surse rusești”.

Citește mai multe aici!