Fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, sambata dimineata, ca doreste sa infiinteze un partid muncitoresc. Miron Cozma spune ca nu stie, inca, data la care va lua fiinta partidul sau, dar cu siguranta, acesta nu va intra in cursa la alegerile locale, anunta Realitatea Tv. Miron Cozma a precizat ca vrea sa intre in politica pentru a rezolva problemele minerilor, facand referire la minerii aflati in spatele gratiilor.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost eliberat din inchisoare la inceputul lunii decembrie a anului trecut, dupa ce si-a ispasit pedeapsa primita pentru organizarea mineriadelor din iunie 1991, de la Bucuresti, si de la Costesti, din 1999.

Inalta Curte de Casatie si Justitie il condamnase pe Miron Cozma, in septembrie 2005, la zece ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat. La sfarsitul aceluiasi an, instanta suprema a admis cererea sa privind contopirea pedepsei de 10 ani cu cei aproape 8 ani executati de Cozma pentru mineriada din 1991.

In perioada in care a fost incarcerat, Miron Cozma a incercat de mai multe ori, fara succes, sa obtina eliberarea conditionata din inchisoare. In decembrie 2004, el a fost gratiat de Ion Iliescu in ultimele zile din mandatul de sef de stat al acestuia. Ulterior, decretul de gratiere a fost anulat la presiunea opiniei publice.