Darius Vâlcov s-a prezentat, vineri dimineață, la Curtea de Apel București, pentru a-și susține contestația față de controlul judiciar dispus de DIICOT în dosarul deschis după ce acesta a publicat pe Facebook protocolul secret între SRI și Parchetul General. Vâlcov ar vrea să plece în Elveția, susținând că trebuie să își ducă fiica în tabără.

Darius ValcovFoto: Captura YouTube

UPDATE 13.19: Darius Vâlcov a fost huiduit la ieșirea din Curtea de Apel București de către protestatarul Marian Moroșanu”Ceaușescu”, fostul consilier al premierului mergând la secția 14 de poliție pentru a depune plângere penală împotriva acestuia.

Protestatarul a aruncat cu bani, strigându-i că va ajunge la pușcărie, alături de Liviu Dragnea. „O să fii coleg de celulă cu Dragnea! De ce ai furat? De ce îți bați joc de o țară? Tot la pușcărie ajungi, tot lângă Dragnea. Faceți bugetul din camera de pușcărie. (...) Ia bani”, i-a strigat protestatarul, potrivit Mediafax. Potrivit unor surse, Vâlcov a depus plângere pentru hărțuire.

UPDATE 12.38: Darius Vâlcov a cerut instanței ridicarea controlului judiciar, el intenționând să plece din țară într-o călătorie anterior programată, a spus avocatul său, ce a mai precizat că Vâlcov este angajat în mediul privat, în București.

Avocatul consideră că fapta cercetată nu e infracțiune. „Clientul meu nu a fost audiat la luarea măsurii, lucru ce atrage nulitatea măsurii ordonanței. În legătură cu ceea ce el este cercetat, consider că fapta respectivă nu este infracțiune. Pentru că a publica un document care a fost anterior denunțat de către instituțiile statului, denunțat în mod public prin vocea șefilor acestor instituții publice - mă refer la directorul SRI domnul Hellvig și la procurorul general de la acea vreme - nu cred că poate constitui infracțiune. (...) A publica pe Facebook un document care nici nu poartă marcaje de secret, cu scopul de a informa oamenii în legătură cu faptul că autoritățile nu spun adevărul în legătură cu aceste protocoale, în continuare în mintea mea înseamnă că Vâlcov nu a săvârșit infracțiunea de care a fost acuzat”, a declarat apărătorul lui Darius Vâlcov, Adrian Georgescu.

Potrivit avocatului, Darius Vâlcov a cerut ridicarea controlului judiciar, deoarece urmează să plece în Elveția, să își ducă fiica în tabără. „Nu este niciun secret ca sora domnului Vâlcov se află în Elveția de 10 ani. Pentru copilă fusese cumparată tăbara respectivă, achitată - i-am și dus documente procurorului de caz”, a mai spus avocatul.

„Cred că știți cu toții care e adevărul”, a spus Darius Vâlcov la intrarea în Curtea de Apel București, citat de Mediafax.

Darius Vâlcov a contestat, la Curtea de Apel București, controlul judiciar dispus de DIICOT, termen ce are loc vineri. În cadrul măsurii preventive pentru 60 de zile, Vâlcov nu poate părăsi Slatina decât cu încuviințarea organelor competente.

Demersul lui Vâlcov vine după ce procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au pus sub control judiciar pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, după ce a publicat pe Facebook protocolul secret SRI-PÎCCJ.

„Prin ordonanţa din data de 18.06.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, pentru săvârşirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, faptă prevăzută şi pedepsită de art.407 al.3 CP. În fapt s-a reţinut că, la data de 23.08.2018, inculpatul a publicat pe pagina personală a unei reţele de socializare, o copie a unui document clasificat intitulat „Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii”, informează DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, postarea a inclus șase pagini din protocol, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa „secrete de stat”, nivel „secret”, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002.

La scurt timp după apariţia în cursul anului 2018, pe site-ul PÎCCJ a protocolului public dintre Parchetul General şi SRI, încheiat în anul 2016, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook şi o variantă secretă a protocolului.

Deşi protocolul nu mai producea efecte, aşa cum au anunţat SRI şi Parchetul General, era un document secret. Protocolul ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde vine Adina Florea, candidată la șefia Secției de anchetare a magistraților.