Raportul GRECO va cere României desființarea de îndată a Secției pentru investigarea magistraților, deoarece afectează independența Justiției, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor citate, Secția pentru investigarea magistraților este considerată o anomalie care ar putea fi folosită în scopuri politice.

Raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei critică dur modificările legislative care permit pensionarea magistraților cu o vechime de 20 de ani, dar și răspunderea materială a magistraților și garantarea independenței procurorilor.

Raportul este discutat în ședința plenară a GRECO care are loc în aceste zile (17-21 iunie) și ar urma să fie publicat săptămâna viitoare.

Ultimul raport al GRECO privind România a fost făcut public în luna aprilie, iar atunci organizația anti-corupție a Consiliului Europei îşi exprima îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

În raportul publicat în 11 aprilie, GRECO își exprima profunda îngrijorare în privința celor trei legi ale justiției modificate de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a Codurilor penale.

În raport se preciza că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara lui 2017, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor. În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, nota organismul anticorupție al Consiliului Europei.

GRECO preciza că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anticorupţie.

Descarcă aici Raportul GRECO din luna aprilie

Format din 48 de state europene și Statele Unite, GRECO, un organism al Consiliului Europei, a fost creat în 1999 pentru a îmbunătăți capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției.

Controversata secție specială de anchetare a magistraților a pus-o sub acuzare pe fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, a încercat de mai multe ori să preia de la DNA dosarul Tel Drum/DNA, a înregistrat o plângere penală pe numele prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, și a comisarului european pe Justiție Vera Jourova, iar recent a retras apelul din dosarul de la instanța supremă în care sunt judecați fugarul Sebastian Ghiță și mai mulți foști magistrați și șefi din Poliția Prahova, care au fost achitați în primă instanță. Secția specială a făcut acelaşi demers şi în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Secția de anchetare a magistraților este condusă de facto de procurorul Adina Florea, propusă de mai multe ori de fostul ministru Tudorel Toader la șefia DNA și respinsă de președintele Iohannis.

Postul de procuror-șef al secției a rămas vacant după ce din 15 iunie procurorul Gheorghe Stan și-a preluat mandatul de judecător la Curtea Constituțională, el fiind numit de Camera Deputaților la propunerea PSD. Pentru acest post a candidat Adina Florea, actual procuror-șef adjunct al secției, și procurorii Sorin Iasinovschi și Bogdan Pîrlog.

Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj (9,86) la concursul de ocupare a postului de procuror-șef al secției speciale, iar joi Consiliul Superior al Magistraturii urma să valideze numirea sa în funcție. Ședința plenului CSM a fost însă amânată pentru luni, din cauză că nu a fost întrunit cvorumul de prezență, lipsind inclusiv ministrul Justiției, Ana Birchall.

CITEȘTE ȘI: Numirea procurorului Adina Florea la șefia secției de anchetare a magistraților, amânată / Ședința CSM nu a avut cvorum