Procesul de descentralizare în domeniile educaţie, tineret, sport şi turism, ape şi păduri, cultură va continua, iar în acest sens, Guvernul va aproba joi un memorandum, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Descentralizarea presupune transferul de competențe de la nivel central la nivel local. Potrivit memorandumului, au fost constatate câteva disfuncționalități, precum neimplicarea grupurilor de lucru în elaborarea documentelor privind descentralizarea.

INFOGRAFIC descentralizareFoto: Hotnews

Potrivit Memornadumului, Guvernul solicită ministerelor implicate să finalizeze în această vară documentele necesare descentralizării.

Stadiul procesului de descentralizare

  • În ședința Guvernului din data de 12 aprilie 2017, a fost aprobată Strategia Generală de Descentralizare1 (SGD) - document-cadru care stabilește direcțiile strategice ale Guvernului cu privire la continuarea procesului de descentralizare, și urmărește, în principal, analizarea oportunității transferului de competențe de la nivelul administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale pentru următoarele domenii: agricultură (inclusiv pescuit și acvacultură), cultură, turism, mediu, ape și păduri, sănătate, educație (activități extrașcolare), tineret și sport;
  • Până acum a fost realizat inventarul actualizat al bunurilor supuse transferului.
  • Analizele de impact privind oportunitatea descentralizării competențelor au fost realizate parțial. Din cele 8 ministere implicate în procesul de descentralizare (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Tineretului și Sportului), 5 ministere au finalizat analizele de impact privind oportunitatea descentralizării competențelor (Ministerul Turismului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Culturii și Identității Naționale).
  • De asemenea, concluziile analizei de impact care să fie prezentate Guvernului au fost parțial realizate. Sunt în avizare interministerială documentele elaborate de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.
  • Și elaborarea proiectelor de lege sectoriale pentru descentralizare a fost realizată parțial.

Disfuncționalități întâmpinate în cadrul procesului de descentralizare

  • Componența grupurilor de lucru pentru descentralizare de la nivelul ministerelor nu este conformă, în toate cazurile, cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 139/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, cu modificările și completările ulterioare (din componența acestora trebuie să facă parte un reprezentant al MDRAP, un reprezentant al MFP și câte un reprezentant al structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale – nu toate grupurile de lucru au în componență actorii principali);
  • Grupurile de lucru nu sunt implicate în elaborarea tuturor documentelor și proiectelor de acte normative specifice domeniului descentralizare, rezultând imposibilitatea obținerii avizului necesar în cadrul Comitetul Tehnic Interministerial pentru Descentralizare (CTID) (ex: există situații în care ministerele prezintă proiecte de acte normative în cadrul CTID, precum elaborarea sau actualizarea standardelor de calitate și cost, în vederea obținerii avizului, fără ca în prealabil grupurile de lucru să fi fost implicate);
  • Lipsa participării demnitarilor cu drept de vot la reuniunile CTID. Potrivit cadrului legal, numai secretarii de stat au drept de vot și pot lua decizii în cadrul reuniunilor CTID (astfel, pot exista situații în care ministerele nu pot continua procesul de promovare a proiectelor de acte normative, deoarece, în lipsa cvorumului, nu pot obține avizul necesar).

Vezi aici memorandumul privind descentralizarea