Premierul Viorica Dăncilă susține că Guvernul lucrează la măsuri pentru votul în diaspora, precum extinderea duratei votului pe mai multe zile și extinderea votului prin corespondență. Ea a mai spus că s-ar "bucura" dacă președintele Klaus Iohannis și opoziția ar avea un proiect de lege concret, pe care să și-l asume și să rezolve problema.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dăncilă a spus, la începutul ședinței de Guvern, că este în lucru "un pachet avansat" de măsuri, astfel încât să fie "fluidizat" procesul de votare, precizând că se ia în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondență și "orice altă măsură care este bună". Ea a mai susținut că Guvernul are "toată deschiderea pentru dialog și consultare cu toate instituțiile publice" și că s-ar "bucura" dacă președintele Klaus Iohannis și opoziția ar avea un proiect de lege concret, pe care să și-l asume și să rezolve problema.

"Ne-am bucura dacă din partea președintelui României și a partidelor de opoziție am avea un proiect concret pe care să și-l asume și să rezolve problema votului din diaspora, pentru că cel mai ușor e să critici, mai greu este să vii cu soluții. Dacă este nevoie, Guvernul va oferi finanțarea necesară organizării de noi secții”, a declarat Dăncilă.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze „urgent” un proiect de lege care să poată fi adoptat de Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare și a avertizat că, dacă acest lucru nu se întâmplă, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului, în conformitate cu prerogativele sale constituționale. El a spus că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă propunerile de modificare a legislației electorale pentru a evita situații similare votului din diaspora la europarlamentare, când mii de români nu au reușit să voteze, deși au stat la cozi ore întregi.

Aceste propuneri, identificate de grupul de lucru constituit la nivelul Administrației prezidențiale, vizează în principal debirocratizarea procesului de votare, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale, mărirea numărului de secții de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la toate tipurile de alegeri, a afirmat șeful statului, într-o conferință de presă.

Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea unui cod electoral a stabilit, joi, ca 5 iulie să fie termenul pentru elaborarea unei propuneri legislative privind facilitarea votului în diaspora, cu scopul de a fi implementată la alegerile prezidențiale din noiembrie.