Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un Registru național și monitorizați de Poliție. Ce obligații au și ce se întâmplă cu datele lor / Legea a fost promulgată

de MH     HotNews.ro
Joi, 20 iunie 2019, 13:38 Actualitate | Esenţial


Masina de politie
Foto: Facebook / Politia Romana
Legea care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, persoanele înscrise în registru au obligaţia să comunice poliţiei, odată la cel mult trei luni, informații precum profesia, mijloacele de existenţă, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce școli sau spitale de copii frecventează. De asemenea, dacă își schimbă locuința sau pleacă într-o călătorie trebuie să anunțe Poliția în cel mult 3, respectiv 15 zile. La rândul său, Poliția trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni.

Legea, inițiată de deputatul Oana Bâzgan și semnată de 111 parlamentari din toate partidele, prevede instituirea Registrului naţional automatizat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor.

De asemenea, actul normativ stipulează păstrarea unei evidenţe a persoanelor fizice sancţionate, condamnate sau împotriva cărora au fost luate măsuri penale sau administrative, conform Codului penal, şi a celor în cazul cărora au fost dispuse măsuri procesual penale.

Potrivit actului normativ, nu se înscriu în acest registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres într-un proces penal.

Ce este Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis următoarele infracţiuni:
 • a) trafic de persoane
 • b) trafic de minori
 • c) proxenetism
 • d) exploatare a cerşetoriei
 • e) folosire a unui minor în scop de cerşetorie
 • f) folosire a serviciilor unei persoane exploatate
 • g) folosire a prostituţiei infantile
 • h) viol
 • i) agresiune sexuală
 • j) act sexual cu un minor
 • k) corupere sexuală
 • l) racolare a minorilor în scopuri sexuale
 • m) hărţuire sexuală
 • n) folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual
 • o) pornografie infantilă
 • p) ultraj contra bunelor moravuri
 • q) incest
În Registru se ţine evidenţa următoarelor categorii de persoane:
 • a) persoanele fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile prevăzute la art. 1 alin. (2), de către organele române competente;
 • b) persoanele de cetăţenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi ale autorităţilor competente din statele terţe cu privire la săvârşirea unei infracţiuni din cele enumerate
 • c) persoanele născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor competente ale altor state cu privire la săvârşirea unei infracţiuni din cele enumerate şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar.

Conform legii, persoanele înscrise în registru au obligaţia de furniza Poliției, cel târziu odată la trei luni, o serie de informații priovind profesia, mijloacele de existență sau persoanele cu care locuiesc sau intră frecvent în contact. De asemenea, Poliția trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Fotografierea persoanei înscrise în registru se face anual sau atunci când se constată că aceasta și-a schimbat înfățișarea.

Obligațiile persoanelor înscrise în Registru

(art 12) Persoanele înscrise în Registru au obligaţia de a se prezenta periodic la organele de poliţie pe raza cărora domiciliază sau îşi au reşedinţa, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informaţii relevante referitoare la:
 • a) profesia, meseria sau activitatea pe care o desfăşoară;
 • b) mijloacele de existenţă;
 • c) persoanele minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct şi sistematic;
 • d) unităţile de învăţământ şcolar sau preşcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă;
 • e) adresa unde locuiesc;
 • f) modalitatea de comunicare cu organele de poliţie.
De asemenea, persoanele înscrise în Registru au obligaţia:
 • a) de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia locuieşte, în cazul intenţiei efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinaţie, scopul deplasării, perioada de deplasare şi mijlocul detransport folosit;
 • b) de a se prezenta la organul de poliţie pe raza căruia îşi stabileşte locuinţa pentru a comunica despre aceasta şi a fi luate în evidenţă, în termen de cel mult 3 zile.
La rândul lor, organele de poliţie au obligaţia de a desfăşura periodic, dar nu mai târziu de odată la 3 luni, verificări la domiciliu, reşedinţa sau imobilul în care persoanele înscrise în Registru locuiesc efectiv, în scopul obţinerii de date şi informaţii privind comportamentul acestor persoane şi modul de obţinere a mijloacelor de existenţă, precum şi actualizării, după caz, a datelor din Registru sau din celelalte baze de date ale Poliţiei Române.

Ce se întâmplă cu datele din Registru și în ce condiții pot fi comunicate

Verificările se desfăşoară în condiţii de confidenţialitate, iar datele şi informaţiile obţinute, precum şi orice date de interes poliţienesc colectate privind persoanele în cauză se prelucrează în bazele de date ale Poliţiei Române, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal. La scoaterea din Registru, datele şi informaţiile se şterg, cu excepţia cazurilor în care acestea sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare.

Comunicarea datelor din Registru se face în condiţiile prezentei legi, cu respectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale prevederilor legale în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal.

Registrul se organizează de către Ministerul Afacerilor Interne şi se ţine de către unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu. Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar și poate fi interconectat cu alte baze de date ale Poliţiei Române.

Evidenţa informatizată a Registrului şi evidenţa informatizată dactiloscopică şi a datelor genetice judiciare se organizează şi funcţionează în cadrul Poliţiei Române, care asigură şi coordonarea activităţilor desfăşurate în aceste domenii, mai prevede această lege.

Consultă aici proiectul de lege


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6314 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Angajatorii Ar Trebui (Joi, 20 iunie 2019, 14:11)

  un domn [utilizator]

  Sa se ocupe de acest Certificat, si sa il reinnoiasca la fiecare 6 luni, NU ANGAJATII !
  • +3 (5 voturi)    
   Toti! (Joi, 20 iunie 2019, 14:25)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   De ce numai agajatorii?!
   Ce spui tu as accepta doar in sensul ca angajatorului abuziv trebuie sa i se aplice pedepse suplimentare deoarece calitatea de angajator este o circumstanta agravanta (abuz de putere).
   • +1 (5 voturi)    
    completare (Joi, 20 iunie 2019, 15:10)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Angajatorii sa ceara "registrului" dovada la fiecare 6 luni ( atat e valabil certificatul) altfel TOATA lumea din domeniile prevazute de lega vor ASEDIA sediile emitentilor de certificate !
 • -1 (9 voturi)    
  Bine! (Joi, 20 iunie 2019, 14:22)

  Habermas [utilizator]

  Personal as mai adauga si niste pedepse fizice saptamanale (dar neregulat si fara sa li se spuna dinainte cand): o galeata de apa cu gheata in cap (ca la ice bucket challenge) urmata imediat de doi pumni in stomac.
 • +8 (8 voturi)    
  ! (Joi, 20 iunie 2019, 15:00)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Asta chiar e o veste buna!
 • +10 (10 voturi)    
  Felicitari! (Joi, 20 iunie 2019, 15:14)

  Remarque [utilizator]

  Nu am stiut ca o asemenea lege a fost initiata. Este o veste foarte buna ca a fost promulgata.

  Mi se pare o lege cum ar trebui sa fie multe, in folosul societatii. Felicitari, Oana Bazgan, USR.
 • +4 (8 voturi)    
  Infractiunilor de hartuire? (Joi, 20 iunie 2019, 15:58)

  Lok [utilizator]

  Asta trebuie definita foarte bine. Ca recent in vest sunt cazuri absurde unde daca nu i-au fost pe plac avansurile s-a considerat hartuire si procesele curg ca dupa ploaie.
  • -1 (7 voturi)    
   Pai e definita, problema is unii oameni (Joi, 20 iunie 2019, 16:30)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Natura Umana adica.
   • +1 (1 vot)    
    De unde si problema. (Joi, 20 iunie 2019, 17:01)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Daca definita lasa loc interpretarilor personale. Sau cum sa opresti din fasa orice incercare de avans sexual, in mod natural efectuat de la barbati la femei, prin riscul interpretarii ca hartuire.
   • +2 (2 voturi)    
    Problema este ca poate duce la evitarea avansului. (Joi, 20 iunie 2019, 22:19)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Prin riscul crescut de acuzatii de hartuire sexuala la avansuri nedorite. Asta nu poate duce nicaieri bine, deoarece avansurile nedorite nu sunt hartuire sexuala.
  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 20 iunie 2019, 17:05)

   sorinnc [anonim] i-a raspuns lui Lok

  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 20 iunie 2019, 17:06)

   sorinnc [anonim] i-a raspuns lui Lok

  • +3 (5 voturi)    
   adevarat (Joi, 20 iunie 2019, 20:42)

   simplex [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Detalii.

   In vest sunt destule cazuri cu acuzatii fara fond ramase nepedepsite sau cu niste rahaturi de contraventii. Acolo o femeie distruge fara niciun fel de discernamant viata unui barbat folosindu-se de unelte de genu asta.Pentru ca este simplu si usor sau incurajate de prietene care la randul lor stiu cum sa joace sistemul.

   Poate fi si doar o alta arma politica aranjata mai frumos sa nu bata la ochi. Nu asa ca este bine sa stim in registrul asta cine "hartuieste sexual" ca sa nu mai pupe reintegrare in societate in viata asta ?

   Mai lipsea sa il puna sa se duca la vecini sa declare ca are cazier si apare in Registru asta.
 • +2 (6 voturi)    
  cam naiva legea (Joi, 20 iunie 2019, 16:39)

  jescu [utilizator]

  "ultraj contra bunelor moravuri" parca se dadea daca injurai in public :). Ii da afara pentru ca au injurat ?

  Se asteapta apoi ca toti cei care fac ilegalitati sa vina sa le declare de buna voie.
 • +3 (3 voturi)    
  Serban Nicolae (Joi, 20 iunie 2019, 16:43)

  yol [utilizator]

  Ar trebui inscris printre primii si supravegheat constant.
 • -1 (1 vot)    
  Ce mai face USR? (Joi, 20 iunie 2019, 17:58)

  dick357 [utilizator]

  Uneori se intreaba ce lucruri bune face USR? Iata un exemplu de lucru bun facut de USR.
 • +2 (2 voturi)    
  Pe cand (Joi, 20 iunie 2019, 20:28)

  unins [utilizator]

  un Registru al coruptilor? Altfel este o discriminare.
 • 0 (0 voturi)    
  comunism reloaded (Vineri, 6 septembrie 2019, 17:55)

  anonimicus [utilizator]

  "obligaţia:
  a) de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia locuieşte, în cazul intenţiei efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinaţie, scopul deplasării, perioada de deplasare şi mijlocul detransport folosit;"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by