Procurorul general al SUA, William Barr, aflat într-o vizită la București, speră ca autoritățile din România să revină asupra recentelor amendamente care amenință să submineze capacitatea de combatere a corupției și se declară convins că vor fi luate măsuri pentru a asigura o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Iohannis, întalnire cu procurorul general al SUAFoto: Administratia Prezidentiala

Procurorul general al SUA, William Barr, s-a aflat la București pentru reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiției și Afacerilor Interne și a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Ana Birchall.

El a transmis, printr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat, că România este unul dintre cei mai puternici parteneri ai Statelor Unite în lupta împotriva infracțiunilor transnaționale.

"România este unul dintre cei mai puternici parteneri în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. Cu ajutorul României, am avut posibilitatea să investigăm și să extrădăm membri ai unor grupări de crimă organizată implicați în acțiuni globale de fraude pe internet. România a oferit, de asemenea, sprijin esențial pentru DEA în ceea ce privește operațiuni împotriva traficului de droguri. Parteneriatul nostru se bazează în mod tradițional pe un angajament profund pentru respectarea valorilor democratice ale statului de drept, pe buna guvernare și pe înțelegerea comună că acestea formează fundamentul pentru îmbunătățirea prosperității și securității noastre comune", a precizat William Barr.

Procurorul general al SUA mai spune că vizita la București i-a oferit prilejul de a reafirma că statul de drept este un principiu esențial și că toate persoanele, instituțiile și entitățile ar trebui să se asigure că legile sunt corecte, promulgate și aplicate în mod egal și imparțial.

El speră ca autoritățile din România să revină asupra recentelor amendamente care amenință să submineze capacitatea de combatere a corupției și se declară convins că vor fi luate măsuri pentru a asigura o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

"Apreciez în mod special șansa de a ma întâlni cu conducerea României, inclusiv cu omologul meu de la ministerul justiției, Ana Birchall, pentru a discuta despre importanța menținerii statului de drept și a relua eforturile anti-corupție. Suntem recunoscători doamnei Birchall pentru implicarea și sprijinul puternic pentru aceste priorități importante. Sperăm c[, sub conducerea sa și a celorlalți oficiali români, România va reveni asupra recentelor amendamente care amenință să submineze capacitatea de luptă împotriva corupției și avem încredere că România va lua măsurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial. Aștept cu nerăbdare să aprofundăm parteneriatul nostru și să continuăm colaborarea noastră strânsă în domeniul aplicării legii cu acest aliat important", adaugă procurorul general al SUA.