Cele mai mari probleme cu traficul ilegal de țigări sunt la granița cu Ucraina, unde contrabandiştii folosesc copii de 10-12 ani pentru a evita dosarele penale, cai dresați să ajungă la destinaţie, dar şi "aparate de zbor neidentificate", spune șeful Poliţiei de Frontieră, Adrian Popescu. El a spus că sunt 3-4 astfel de zboruri săptămânal, iar cu astfel de aparate poate fi transportat "și altceva", acesta fiind motivul pentru care de-a lungul timpului a solicitat o colaborare mai mare cu Ministerul Apărării, care gestionează securitatea spaţiului aerian.

Tigari de contrabandaFoto: Politia de Frontiera

Potrivit șeful Poliţiei de Frontieră, cele mai mari provocări sunt la frontiera cu Ucraina, unde zilnic au loc acțiuni de contrabandă, în special cu ţigări și sporadic trafic de migranţi, având în vedere că s-a deschis o nouă rută în zona fostelor state membre ale Uniunii Sovietice.

El a avertizat că au crescut cazurile de violenţă asupra poliţiştilor de frontieră, iar uneori au loc "acţiuni care se îndreaptă împotriva populaţiei din zona de frontieră".

"Sunt acţiuni pe care le gestionăm cu colegii de la Jandarmerie sau Poliţie, pentru că în ultimii doi ani am înregistrat şi o creştere a violenţei exercitate asupra poliţiştilor. Am posturi şi patrule care pleacă în proximitatea frontierei verzi ascunse în microbuze, pentru a putea să exploatăm informaţiile cu privire la traseele contrabandiştilor", a explicat şeful Poliţiei de Frontieră, citat de Agerpres.

Metodele folosite de contrabandiști

Adrian Popescu a vorbit şi despre metodele folosite de contrabandişti pentru a trece frontiera - de la copii de 10-12 ani şi cai dresați să ajungă la destinaţie, până la "aparate de zbor neidentificate".

"Suntem în situaţia în care înregistrăm acte de contrabandă făcute de copii de 10-12 ani, tocmai pentru a evita dosarele penale, contrabandă făcută cu animale, cu cai, care sunt învăţaţi să ajungă la punctul de destinaţie, sau contrabandă cu celebrele maşini cu volan pe partea dreaptă de capacitate foarte mare şi, mai nou, cu aparate de zbor, nu o să le numesc OZN-uri, o să le spun neidentificate, pentru că nu am reuşit să le plasăm încă într-o zonă a regularităţii", a explicat comisarul şef.

El a spus că în ceea ce privește contrabanda cu ajutorul aparetelor de zbor trebuie regândită strategia de supraveghere a frontierei, "nu pentru că acele cantităţi de ţigări transportate cu o dronă sau un aparat de zbor uşor ar fi foarte mari, ci pentru că, în loc de ţigări, am putea avea altceva".

Șeful Poliției de Frontieră a afirmat că au loc 3-4 astfel de zboruri săptămânal și că astfel de acțiuni tind să devină un fenomen, acesta fiind motivul pentru care de-a lungul timpului a cerut o cooperare mai apropiată cu Ministerul Apărării, care gestionează aceste acţiuni care ţin de securitatea spaţiului aerian.

Declaraţiile au fost făcute la un eveniment organizat la Parlament, intitulat "Managementul integrat al frontierelor în contextul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", la care au luat parte și premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.