Premierul Viorica Dăncilă a susținut că, chiar dacă legea pensiilor a fost respinsă miercuri de Senat, pensionarii vor beneficia de la 1 septembrie de majorarea punctului de pensie, iar legea va trece la vot în Camera Deputaților. Ea a acuzat opoziția pentru votul de astăzi, iar întrebată despre absența masivă de la ședință a senatorilor PSD, a spus că va face o analiză, dar "trebuie pornit de la votul împotrivă dat de parlamentarii opoziției".

Viorica Dancila, in ParlamentFoto: Guvernul Romaniei

Viorica Dăncilă a acuzat că opoziția își declară grija pentru pensionari, dar astăzi a votat împotriva legii pensiilor, iar acest dublu standard nu este unul care să fie acceptat de pensionari.

"Acest lucru (respingerea legii pensiilor în Senat - n.r.) arată în primul rând modul în care opoziția abordează legea pensiilor. Una declară, acuză Guvernul de nivelul de trai, arată grija pentru pensionari, iar azi au votat împotriva legii pensiilor", a afirmat Dăncilă, care a susținut că legea va trece de Camera Deputaților.

Întrebată despre absența masivă de la ședință a senatorilor PSD, Dăncilă a spus că va face o analiză, dar "trebuie pornit de la votul împotrivă dat de parlamentarii opoziției": "Am să discut cu ei și am să văd de ce au lipsit astăzi de la Senat. Poate au lipsit justificat sau nejustificat, voi avea o analiză, dar în primul rând să plecăm de la cei care au votat împotrivă".

De asemenea, întrebată dacă vor fi bani pentru plata pensiilor majorate în 2020, Viorica Dăncilă a susținut că PSD s-a ținut întotdeauna de promisiune față de pensionari: "Dacă nu am putut prin lege, am făcut-o prin Ordonanță de Guvern. De la 1 septembrie, pensionarii vor avea majorarea punctului de pensie și vom trece legea pensiilor prin Camera Deputaților".

Legea pensiilor, o prioritate declarată a PSD, a fost respinsă de Senat, prima cameră sesizată. Motivul: actul normativ a obținut doar 67 de voturi „pentru”, față de 68 câte avea nevoie. Astfel, 67 de senatori de la PSD-ALDE și UDMR au votat "pentru", 22 (de la PNL și USR) s-au abținut, numărul necesar pentru trecerea legii în Senat fiind de 68.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a asigurat însă pe români că în Camera Deputaților proiectul va fi aprobat, el susținând că legea este "bună” pentru pensionarii din România.