Numărul urșilor din pădurile din Bistrița-Năsăud a crescut, conform ultimei evaluări făcute de specialiștii Agenției de Protecție a Mediului, cu 50 de exemplare într-un an, ajungând la 682. Numărul este de patru ori mai mare decât efectivul optim, stabilit pentru județ la 156 de exemplare, potrivit sursei citate.

UrsiFoto: Captura

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, au anunțat, miercuri, că în pădurile din Bistrița-Năsăud sunt 682 de urși bruni, în creștere cu 50 față de evaluarea din 2018.

Potrivit acestora, efectivul optim pentru județ este de 156 de urși, 30 de exemplare de râs și 116 de pisică sălbatică, însă numărul de animale din păduri este mai mare, fiind în creștere de la un an la altul.

„Acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2019, a fost finalizată. (…) În urma centralizării datelor din teren, la nivelul judeţului Bistriţa–Năsăud, au fost evaluate un număr de 682 exemplare din specia urs, 76 exemplare din specia râs şi 325 exemplare din specia pisică sălbatică, în creștere comparativ cu anii precedenţi”, a declarat Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Din 2015 și până acum, din pădurile din Bistrița-Năsăud nu au mai fost recoltați urși, după ce ordinul prin care se aprobau cotele de recoltare a fost suspendat. Sigurele exemplare de urs care au fost vânate sunt cele pentru care s-a aprobat o cotă de intervenție, în regim de urgență, după ce au produs pagube sau au atacat animale și chiar oameni.

„În județul Bistrița-Năsăud, în baza Ordinul ministrului Mediului nr. 1169/2017 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, în perioada septembrie 2017–mai 2019, au fost aprobate spre recoltare un număr de 7 exemplare din specia urs. Nu mai avem o cotă de recoltare, s-a intervenit numai în situații de urgență, pentru siguranța publică. La nivelul județului s-a aprobat un număr foarte, foarte mic, așa că efectivul este în creștere”, a spus Sever Roman.

În ultimul an și jumătate, în județul Bistrița-Năsăud au fost reclamate peste 100 de incidente în care animalele sălbatice au produs pagube însemnate pentru populație.

Ultimul caz în care Ministerul Mediului a aprobat împușcarea unui urs s-a înregistrat în luna aprilie, când un urs bătrân a omorât 12 porci din gospodăriile sătenilor din comunele Milaș și Urmeniș.