Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a declarat, miercuri, la București, că la acest moment România nu se află în situația în care ar putea fi activat Articolul 7, subliniind că procedura este declanșată atunci când într-un stat are loc o încălcare sistematică a statului de drept. În ultimul an, România a fost amenințată de mai multe ori cu "opțiunea nucleară", ultima dată fiind în luna mai, când prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertiza că va fi declanșată o procedură preliminară activării Articolului 7 dacă vor intra în vigoare modificările la Codurile penale.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Articolul 7 există pentru momentele când recunoaștem că situația dintr-o țară este serioasă, când este o încălcare sistematică a statului de drept. Nu suntem în această situație în România, în acest moment”, a declarat, miercuri, Vera Jourova, comisar european pentru Justiție, potrivit Mediafax.

Declarațiile au fost făcute la Parlament, la reuniunea ministerială UE-SUA a miniștrilor justiției și afacerilor interne.

Până acum, oficialii europeni au fost extrem de critici și au transmis numeroase avertismente către Guvernul României, după modificările controversate la legile justiției și la Codurile penale.

În 10 mai, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertiza că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor penale. Frans Timmermans spunea, în document, că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.

Oficialul CE avertiza că, "în lumina acestor îngrijorări majore, dacă măsurile necesare nu sunt luate în scurt timp, sau dacă sunt făcuți noi pași înapoi, cum ar fi promulgarea noilor amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)".

Procedura - care prevede un dialog de corectare a problemelor și evitarea a declansării Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene - ar înlocui, cât timp este în desfășurare, Mecanismul de Cooperare și Verificare. "Țintele și recomandările MCV vor fi abordate în Cadrul pentru Statul de Drept. Bineînțeles, România rămâne obligată să respecte angajamentele luate la momentul aderării, iar criteriile MCV rămân până când sunt îndeplinite în mod satisfăcător și în totalitate".

La începutul lunii iunie, după încarcerarea liderului PSD, Liviu Dragnea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans "au salutat angajamentul Guvernului român de a nu continua reformele judiciare controversate și de a relua imediat dialogul în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru a progresa în reformele judiciare și în lupta împotriva corupției". Anunțul a fost făcut după o întâlnire a premierului Viorica Dăncilă cu oficialii europeni. Atunci, Comisia Europeană și Guvernul au transmis un comunicat cu exact același conținut, ceea ce nu s-a mai întâmplat.