Milioane de efemeride au apărut, luni seară, chiar în a doua zi de Rusalii, pe malul Mureşului, la marginea Aradului, fenomen care durează trei zile, timp în care fluturii, numiţi popular "rusalii" se împerechează şi mor, însă oferă spectacol pentru trecători şi cantităţi mari de momeală pentru pescarii care îi prind.

EfemerideFoto: Hotnews

Efemeridele apar în fiecare an în acelaşi loc de la marginea oraşului, iar pescarii ştiu deja perioada în care le pot vâna, pentru a-şi face provizii de momeală pentru peşti, notează Agerpres.

"În astea două-trei zile nu venim aici la pescuit, pentru că nu ar avea rost, e prea multă hrană pentru peşti ca să mai tragă la undiţă. Venim ca să prindem efemeridele cu plase, le folosim ulterior la pescuit. Este o momeală foarte bună, păstrăm insectele în cutii la congelator tot anul", a declarat unul dintre pescarii care vânează efemeridele în această perioadă.

Prezenţa fluturilor oferă un adevărat spectacol pentru trecători, fiind ca o perdea de insecte care se mişcă deasupra apei.

Directorul Parcului Natural Lunca Mureşului, Fulviu Moga, a declarat că efemeridele apar la suprafaţa apei doar în perioada Rusaliilor, motiv pentru care sunt numite popular şi "rusalii".

"Fenomenul a început aseară (luni - n.r.) şi va dura încă două sau trei zile. În acest timp, insectele, care au trăit în stadiu de larvă trei ani, în nămolul malurilor Mureşului, devin adulte şi ies la suprafaţă pentru a se reproduce. Trăiesc doar câteva ore, până îşi depun oăle, apoi devin hrană pentru peşti", a declarat Fulviu Moga.

Pescarii spun că există o legendă care circulă cu privire la aceşti fluturi, potrivit căreia efemeridele sunt spirite neîmplinite ale unor băieţi şi fete care au murit înainte de a se căsători. Astfel, acestor suflete li s-ar permite o zi pe an în care să ia chip de fiinţă înaripată pentru a putea cunoaşte iubirea.

Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului spun că prezenţa acestor insecte este şi un bun indicator pentru calitatea apei râului, pentru că poluarea nu ar permite dezvoltarea larvelor.