Procurorul Sorin Iasinovschi de la Parchetul instanței supreme, candidat pentru șefia Secției de anchetare a magistraților, a susținut, înainte de susținerea interviului, că structura nu este suficient de cunoscută în spațiul public și că acesta este motivul pentru care este criticată. Procurorul a mai spus că secția este vitală pentru sistemul judiciar, iar magistrații care o contestă nu sunt informați.

Gheorghe Stan si Adina FloreaFoto: Captura Antena 3

"Nu pot face eu comparație (între candidați, n.r.). Comparația o s-o facă comisia. (...) A fost criticată pentru că nu este bine cunoscută. (...) Este vitală pentru sistemul de justiție. Dacă vă uitați la standardele de calitate ale personalului selectat pentru această secție și la garanțiile de care beneficiază, o să realizați că este o diferență foarte mare”, a declarat procurorul Sorin Iasinovschi, înainte de interviul pentru șefia Secției de Anchetare a magistraților, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă Secția a procedat corect atunci când a retras apelurile în dosarele lui Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță, procurorul a subliniat că nu se poate pronunța, însă "cel care a luat decizia probabil că a avut argumente solide ca să le retragă”.

De asemenea, Iasinovschi consideră că pentru a lucra în cadrul Secției pentru anchetarea magistraților un procuror trebuie să respecte mai multe standarde decât cele necesare pentru a activa în DNA.

"Problema este că secția nu e suficient cunoscută, iar trauma creată sistemului judiciar prin derapajele care au existat după 2014 a creat o mare suspiciune, s-a creat povestea drobului de sare din povestea lui Creangă. Frica, chiar dacă este imaginară, oamenii se tem. Odată ce ai trecut prin niște traume, e greu. Trebuie să mai treacă o perioadă de timp. (...) Un magistrat informat nu ar avea motive să conteste această secție”, a mai susținut procurorul.

Procurorii Adina Florea, Sorin Iasinovschi și Bogdan Pîrlog sunt cei trei candidați pentru funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iar interviurile în fața unei comisii formate din membrii CSM sunt programate marți.

CITEȘTE ȘI: Candidaţii la șefia contestatei Secţii pentru anchetarea magistraților susțin astăzi inteviurile / Unul dintre candidați, procurorul care a deschis dosarul 10 august, acuză discriminare și amenință cu instanța