USR depune marți în Parlament un nou proiect de lege privind desființarea contestatei Secții speciale pentru anchetarea magistraților, a anunțat luni, la RFI, deputatul Stelian Ion.

Gheorghe Stan si Adina FloreaFoto: Captura Antena 3

A mai existat un proiect privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, însă a fost respins de Parlament în primăvară.

Deputatul Stelian Ion a precizat că acum proiectul va fi depus într-o altă formă: ”În această sesiune depunem o altă formă a legii și este obligatoriu ca în cel mai scurt timp posibil această secție specială de investigare a infracțiunilor din justiție să fie desființată pur și simplu”.

El a subliniat că ”și în rândul miniștrilor PSD sunt opinii diferite referitoare la această secție, în sensul în care într-una dintre ședințele de Guvern anterioare au fost dispute pe această temă”.

În opinia sa, ”cu siguranță, în 2020, această secție nu va mai exista". "PSD-ul în 2020 cel târziu va pierde guvernarea și majoritatea parlamentară și secția aceasta va fi desființată. E o chestiune doar de timp”.

Secția specială de anchetare a magistraților a fost contestată atât de asociații ale magistraților, cât și de organismele internaționale, precum Comisia de la Veneția.

Controversata secție pentru investigarea infracțiunilor în justiție a fost condusă de Gheorghe Stan, fostul adjunct al sefului Inspectiei Judiciare, care acum a fost numit judecător constituțional, și este coordonată în continuare de procurorul Adina Stan, propusă de Tudorel Toader la șefia DNA, dar respinsă de președintele Klaus Iohannis. Secția condusă de Adina Florea a pus-o sub acuzare pe fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, a încercat de mai multe ori să preia de la DNA dosarul Tel Drum/DNA, a înregistrat o plângere penală pe numele prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, și a comisarului european pe Justiție Vera Jourova, iar recent a restras apelul din dosarul de la instanța supremă în care sunt judecați fugarul Sebastian Ghiță și mai mulți foști magistrați și șefi din Poliția Prahova, care au fost achitați în primă instanță. Secția specială a făcut acelaşi demers şi în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.