Judecătorul Cristi Dănileț spune că faptul că judecătorii constituționali din Republica Moldova au anulat propriile hotărâri date săptămâan trecută ”este ceva nemaiîntâlnit” din punct de vedere juridic, dar și ”un semn care arată criza constituțională în care au ajuns fostele state comuniste”.

Cristi DaniletFoto: Hotnews

”După reacția societății civile și ale comunității internaționale, CCMd acceptă să dea înapoi. Din punct de vedere politic, acest gest va fi intens speculat; din punct de vedere juridic, este ceva nemaiîntâlnit. Dar eu merg mai departe cu analiza: este un semn care arată criza constituțională în care au ajuns fostele state comuniste. Iar aceasta nu poate fi rezolvată simplu cât timp desemnarea membrilor este politică și calitățile lor nu sunt meritocratice”, scrie Dănileț pe Facebook.

Judecătorul român apreciază că este nevoie de o depolitizare a curților constituționale:

”Eu cred că orice asociere între o curte constituțională și clasa politica trebuie sa se limiteze cel mult la modalitatea de desemnare a membrilor. Calitatea anterioara de membru de partid, lipsa lucrărilor științifice, inexistenta unei specializări a membrului unei curți constituționale este inacceptabilă. Și, desigur, funcționarea curții trebuie sa fie total depolitizată”.

Judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au anunțat, sâmbătă, într-o reuniune extraordinară, că au anulat hotărârile luate weekendul trecut contra noii majorități politice din Republica Moldova.