​Procurorul Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul vizând Jandarmeria pentru violențele de la mitingul din 10 august și care candidează pentru postul de procuror-șef al Secției pentru anchetarea magistraților, cere CSM să susțină interviul prin Skype pentru că în 18 iunie, când este programat concursul, se va afla în concediu în Spania. El a declarat pentru HotNews.ro că înainte de a fi stabilită și anunțată data concursului a cerut CSM să fie programat la interviu în 14 iunie, însă joi a fost anunțat că a fost programat în 18 iunie.

procurorul Bogdan PârlogFoto: arhiva personala

Pentru funcția de procuror-șef al secției speciale se află actualul procuror-șef adjunct al secției, Adina Florea, procurorul Sorin-Eugen Iasinovschi de la Parchetul instanței supreme și Bogdan Pîrlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar al Tribunalului București.

Inițial, lui Bogdan Pârlog i-a fost respinsă candidatura pe motiv că nu ar avea vechimea efectivă de 18 ani în funcția de procuror. Procurorul a contestat decizia, arătând că are o vechime de 18 ani și 8 luni, iar Consiliul Superior al Magistraturii i-a admis sesizarea și a decis că poate candida la șefia secției speciale.

Toți cei trei candidați au fost programați la interviu în 18 iunie.

Bogdan Pârlog a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, că, înainte ca CSM să stabilească și să anunțe data pentru susținerea interviului a solicitat să fie programat în 14 iunie, motivând că în perioada 15-22 iunie va fi plecat din țară, conform unei planificări făcute cu mult timp înainte. El a fost anunțat, la scurt timp după solicitare, că data interviului a fost stabilită pentru 18 iunie.

Procurorul militar a formulat o nouă solicitare către CSM, respectiv să susțină interviul în 24 iunie sau prin Skype, dar încă nu a primit un răspuns. El spune că ar vrea acest post pentru a se asigura că, până la desființarea pe cale legală a acestei controversate secții, nu vor mai fi situații nelegale, iresponsabile și ireversibile, care să îi afecteze pe magistrații de bună-credință.

În proiectul managerial cu care candidează, Bogdan Pârlog scrie că principalul său obiectiv este "sistarea imediată" a activității Secției speciale, a activității procurorilor acesteia, ca urmare a procedurii vădit ilegale de desemnare și restituirea dosarelor către parchetele de la care au fost preluate ilegal. Un alt obiectiv care figurează în proiectul său de management este "sesizarea unităților de parchet competente a efectua urmărirea penală față de procurorii din cadrul secției, care au comis infracțiuni în activitatea desfășurată în cadrul secției (de ex. efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”)".

Secția specială pentru anchetarea magistraților, a cărei înființare a fost contestată inclusiv de către organismele internaționale, este condusă la acest moment de Adina Florea, procuror-șef adjunct. Procurorul șef al Secției, Gheorghe Stan, a fost numit judecător al Curții Constituționale, la propunerea PSD.