Pe 14 iunie începe cea de-a 15 ediție Bucharest Pride, festivalul din România care sărbătorește an de an diversitatea și drepturile persoanelor LGBTQIA+. Organizatorii anunță peste 40 de evenimente în 10 zile. Festivalul va culmina cu Marșul Bucharest Pride, sâmbătă, 22 iunie, pe traseul Piața Victoriei – Piața Universității începând cu ora 17:00.

marsul diversitatiiFoto: Hotnews

Organizația Accept a anunțat începerea, pe 14 iunie, a celei de-a 15-a ediție a Bucharest Pride, în cadrul căruia vor avea loc spectacole de teatru, petreceri, proiecții de filme cu tematică LGBTQIA+, dar și alte evenimente care își propun să prezinte viața și interesele culturale ale comunității din România.

În premieră, la ediție aniversară, Bucharest Pride include evenimente din cadrul Sezonului Cultural Franța România.

Cu un program de peste 40 de evenimente, Festivalul Bucharest Pride va culmina cu Marșul Bucharest Pride care, pentru al doilea an consecutiv, va avea loc pe Calea Victoriei. Participanții se vor aduna în Piața Victoriei, sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 17.00, pentru a porni în marș pe traseul Piața Victoriei – Calea Victoriei – Piața Universității. Marșul se va încheia cu discursuri și muzică în Piața Universității.

„Bucharest PRIDE 2019 este manifestul pentru vizibilitate și solidaritate al comunității LGBTQIA+. În momentul de față românii nu își dau seama că au măcar o persoană LGBTQIA+ în viața lor. Facem parte din familii, avem colegi de serviciu, suntem beneficiari ai serviciilor de sănătate și educație din România. Vizibilitatea comunității produce schimbare astfel că așteptăm la Marș, împreună cu părinții și prietenii lor, parteneri de viață, angajatori și colegi. Împreună credem în solidaritate și în drepturi egale pentru toți, ” a declarat Patrick Brăila, Co-Președinte Asociația ACCEPT.

Ăotrivit organizatorilor, cinci platforme cu DJ vor anima atmosfera pe Calea Victoriei. Astfel, informează Accept, Eugen Rădescu, DJ Reno, Lili Putana și DJ Little vor mixa stiluri de muzică diferite pentru a acoperi preferințele participanților.

Până la acest moment au confirmat participarea la Marșul Bucharest Pride: Emil Rengle, Andreea Bălan, precum și ambasadori și personal diplomatic, potrivit Accept.

„Bucharest PRIDE rămâne pentru noi, ca organizatori ai evenimentului, un marș pentru egalitate: cuplurile din comunitate sunt în continuare lipsite de protecție juridică, în ciuda faptului că anul trecut Curtea Constituțională a României a confirmat dreptul lor la viață privată și de familie. Legiuitorii afirmă în mod fals, prin vocea Parlamentului sau a Guvernului, că nu există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil. Așteptăm în stradă miile de familii LGBTQIA+ din București și din țară, ca să cerem împreună drepturi egale!” a declarat Teodora Roseti, Directoare executivă Asociația ACCEPT.

Accept informează, de asemenea, că Marșul Bucharest Pride este dedicat anul acesta atât comunității LGBTQIA+ cât și aliaților care au susținut lupta împotriva referendumulului pentru redefinirea familiei în Constituție din 7-8 octormbrie 2018, iar comunitatea LGBTQIA+ dorește să sublinieze importanța susținerii aliaților în lupta pentru drepturi egale și necesitatea implicării lor în susținerea comunității.

“La opt luni de la Referendumul pentru modificarea Constituției credem că e de datoria noastră să promovăm solidaritatea, atât în comunitatea noastră, cât și cu restul societății. Mișcarea LGBTQIA+ are în continuare nevoie de aliați vocali și puternici, de sprijinul și susținerea acestora, la fel cum noi, la MozaiQ, credem cu tărie că avem o datorie să sprijinim grupurile locale, noile Pride-uri care se întâmplă la Cluj și Timișoara. În același timp avem un angajament de a contribui anual la creșterea Bucharest Pride ca un semnal hotărât către clasa politică că drepturile LGBTQIA+ contează și că această comunitate are nevoie de protecție legală”, spune Robert Rațiu, președinte al organizației MozaiQ.